Znate li što je ciklona i koji su vjetrovi Jadrana? Donosimo mali meteorološki pojmovnik

Matej Markovinović
22. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Ako vremensku prognozu pratite svaki dan, sigurno ste čuli za pojmove poput ciklone, anticiklone, tlak zraka i drugih te za nekoliko vrsta vjetrova. Ipak, postoji mogućnost da niste u potpunosti sigurni što koji pojam znači ili koja vrsta vjetra puše u kojem smjeru, stoga donosimo mali meteorološki pojmovnik koji će vam sve to objasniti.

Foto: Unsplash

Iako je vremenska prognoza dostupna svima na pametnim telefonima, ona koja se prikazuje na kraju dnevnika nekako je “najslađa”, a to najbolje znaju starije osobe.

Temeljni dio prognoze svakako su pojmovi kao što su ciklona, anticiklona, tlak zraka, ultraljubičaste zrake te spominjanje nekoliko vrsta vjetrova, ali mnogima oni jednostavno prođu preko glave. Kako bi spriječili da se to događa iz dana u dan, donosimo jednostavan meteorološki pojmovnik, koji će vam pomoći za bolje razumijevanje vremenske prognoze.

Tlak zraka

Tlak zraka ili atmosferski tlak težina je kojom zrak pritišće na površinu zemlje. Nagle promjene tlaka zraka najavljuju i promjenu vremena, što uveliko može utjecati na meteoropate.

Ciklona

Ciklona je područje niskog tlaka zraka te donosi nestabilno, promjenjivo i kišovito vrijeme. U ciklonama se zrak na sjevernoj polutci kreće obrnuto od smjera kazaljke na satu, a na južnoj polutci obrnuto.

Na vrijeme u Hrvatskoj ponajviše utječe Genovska ciklona koja nastaje u istočnom Sredozemlju. Nekoliko dana do dolaska ciklone, na nebu se mogu uočiti visoki oblaci cirusi, koji su inače nositelji lošeg vremena.

Anticiklona

Anticiklona je područje visokog tlaka zraka te ona donosi pak stabilno i vedro vrijeme. U anticiklonama se zrak na sjevernoj polutci kreće u smjeru kazaljke na satu, a na južnoj polutci obrnuto.

Vlažnost zraka

Vlažnost zraka je količina vodene pare koja je sadržana u zraku ili atmosferi. Izražava se na različite načine i to kao apsolutna ili relativna vlažnost. Niska vlažnost zraka znači da je on suh, dok visoka vlažnost znači da je mokar.

Dakle, vani može biti temperatura 30 stupnjeva, ali ako je velika vlažnost zraka tada ćemo imati osjećaj da je temperatura za koji stupanj veća.

Vjetrovi na Jadranu

Na Jadranu postoji nekoliko vjetrova, za koje se često zna čuti u vremenskoj prognozi. Riječ je o tramontani, buri, levanatu, jugu, oštru, lebiću, pulenatu i maestralu.

Bura je, inače, jak suh, hladan, mahovit i turbulentan vjetar s kopna. Riječ je o snažnom vjetru zbog kojeg se često zatvaraju mostovi i pojedine prometnice, a opasna je i za male brodove.

Tramontana je hladan i suh vjetar, koji ima gotovo sve karakteristike bure, ali nije mahovit, odnosno ne mijenja naglo smjer i brzinu i nikada ne dostiže njezinu jačinu. Zbog položaja jadranske obale, ponekad je teško odrediti puše li bura ili tramontana.

Levanat je vlažan i hladan istočni vjetar na Sredozemlju, većinom umjeren, a ponekad i jak. Puše kratkotrajno te je najčešće popraćen oblačnim i kišovitim vremenom.

Jugo ili široko topli je i vlažni vjetar, koji se javlja uz oblačno i kišovito vrijeme, a na moru stvara velike valove. Za puhanja juga pojavljuje se vremensko stanje poznatije kod nas kao “južina”, s visokom vlagom zraka koje često nepovoljno djeluje na ljude.

Oštro ili loštrac također je topao i vlažan južni vjetar koji se najčešće pojavljuje na otvorenom moru kada se približava ciklona sa sjeverozapada ili zapada. Kratkotrajan je, ali može biti izrazito jak.

Lebić ili garbin vlažan je i topao jugozapadni vjetar s obilnim oborinama. Često nastaje nakon juga kada ciklona odmiče prema sjeveroistoku. Za razliku od juga koji stvara valove na otvorenom moru, lebić ih stvara uz obalu. Tijekom ljeta donosi svježinu, a za vrijeme zime kišu i snijeg.

Pulenat je zapadni vjetar, koji se na južnom dijelu Jadrana naziva pulentara. Pojavljuje se iznenadno, ne puše dugo, ali nosi kratkotrajnu i obilnu kišu te uzrokuje neugodno i uzburkano more.

Maestral je stalni vlažni ljetni vjetar umjerene jačine, koji na našoj obali Jadrana puše iz sjeverozapadnog i zapadnog smjera. Prati lijepo vrijeme i ublažuje ljetnu sparinu. Povoljan je vjetar za jedrenje te se javlja uglavnom ljeti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap