Znate li od kuda potječe poznati naziv za prvi dio jeseni – Bablje ljeto?

Jasmina Grgurić Zanze
29. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Svima nam je dobro poznat osjećaj kada hodajući za toplih dana rane jeseni zapnemo za dugačke niti paučine. U tom trenutku većina ljudi izgovori jednu frazu – “bablje ljeto”. Na bablje ljeto asociraju nas upravo ti topli dani prožeti lišćem u opadanju i nepreglednim visećim bijelim nitima. Pokušali smo stoga doznati kako su ove pojave povezane te zašto dane u koje smo zakoračili s dolaskom jeseni nazivamo “bablje ljeto”.

Foto: Pixabay

Prema neslužbenoj definiciji, Bablje ljeto je produženo razdoblje toplog i suhog vremena, koje se javlja nakon kalendarskog početka jeseni. U našim krajevima ono se najčešće proteže do oko sredine listopada, a pojava je posljedica izraženog grebena azorske anticiklone. Bablje ljeto je u narodu poznato i kao “Miholjsko ljeto” prema blagdanu Sv. Mihovila kojeg slavimo 29. rujna.

Pojam “bablje ljeto” ne koristi se samo u Hrvatskoj, nego u većem dijelu Europe, a teorija o porijeklu ovog pojma postoji nekoliko. Prema jednoj od njih, ime je izvedeno upravo od naziva za niti paučine kojom mladi pauci iz porodice Linyphiidae jedre u jesen kroz zrak. U većini slavenskih jezika to su “bapske vlasi“.

Prema narodnom vjerovanju, to je razdoblje kad su se novačile vještice, a ta paučina je njihova kosa. Također, ova paučina smatrala se i predivom vilenjaka, patuljaka, norni ili djevice Marije. Vjerovalo se da će uskoro biti vjenčanje ako se leteća paučina uplela u kosu mlade djevojke.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Prema “Velikoj sovjetskoj enciklopediji” Bablje ljeto je vrijeme kada starice na suncu još mogu zagrijati svoje kosti.

U većini europskih jezika pojam je najčešće poznat kao “bablje ljeto”, ali se javljaju i drugi oblici, vezani uglavnom za neki jesenski blagdan, kao što su “Miholjsko ljeto” i “Martinjsko ljeto” prema Sv. Martinu, 11. studenoga te “Cigansko (sirotinjsko) ljeto” u Bugarskoj ili “kasno ljeto” (u Nizozemskoj). U Sjevernoj Americi se za istu pojavu koristi se naziv “Indijansko ljeto“.

Znate li od kuda potječe poznati naziv za prvi dio jeseni – Bablje ljeto?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap