Znate li da možete dobiti kaznu ako ne podignete ručnu kočnicu do kraja?

Ana Kanazir
2. travnja 2023.
Novosti
A- A+

Podizanje ručne kočnice do kraja je zakonski određeno. Točnije, prije nego napustite vozilo biste trebali poduzeti sve mjere kojima se sprječava da vozilo samo krene s mjesta na kojem je ostavljeno. U slučaju da ručnu niste podignuli, a vozilo je krenulo, možete platiti kaznu od 39,82 eura. U drugom slučaju, ako je vozilo krenulo jer niste podigli ručnu do kraja i vozilo je izazvalo prometnu nesreću ili je unesrećilo neku osobu, možete platiti još veću kaznu.

Unutrašnjost automobila

Ručna kočnica u automobilu | foto: Pexels, Erik Mclean

Ručna kočnica bi se trebala podizati kod izlaska iz vozila, a posebice kada se auto parkira na uzbrdici. U ovom slučaju auto može vrlo jednostavno krenuti i pri tome biti opasnost na cesti.

Da su kazne za ručne kočnice stvarne, pokazuje i primjer na Općinskom prekršajnom sudu u Zagrebu, pri čemu je okrivljenik kažnjen s 39,82 eura. Stavlja mu se na teret što nije poštivao zakonsku odredbu prema kojoj je trebao poduzeti sve mjere da auto ne krene s mjesta na kojem je parkirao. Ovaj vozač to nije napravio pa se automobil zabio u betonski stup, prikliještio vozača koji je cijelo vrijeme pokušavao zaustaviti vozilo i ovime je uzrokovana prometna nesreća s teškim posljedicama, piše Tamara Potkonjak za HAK Revija.

Dakle, kazna se povećava ako je vozilo koje je parkirano krenulo samo i pri tome je došlo do neke nesreće. Ovo je dokaz kako sve ima svoje razloge, ali i kako su zakonske odredbe tu da se poštuju.

Unutrašnjost automobila
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap