Živi zid starici iz Like otplatio rakiju koju su joj oteli carinici

Jasmina Grgurić Zanze
4. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Vijest da su carinici kaznili stariju Ličanku jer je pekla rakiju, vrhunac je apsurda ne toliko zbog samog zakonodavstva, koliko procesuiranja ovakvih (ne)djela u odnosu na ona neusporedivo teža. Javnost je ostala zgrožena, sa staricom su se solidarizirale mase, a među njima i jedna politička stranka.

Kada je u svome dvorištu, uz pomoć susjeda, pristavila još jedan kotao rakije, vremešna starica nije mogla ni slutiti što će ju snaći. U malo mjesto nedaleko Udbine zakoračila je mobilna ekipa zadarskog Carinskog ureda. Na licu mjesta ispisali su joj 500 kuna kazne, oduzeli 54 litre rakije te poslali dodatnu kaznu od 1.500 kuna, objavio je Novi list.

Međutim, Carinska uprava je ubrzo demantirala ovu informaciju rekavši kako nisu kaznili baku, nego 58-godišnju ženu te da joj nije naplaćena kazna, nego trošarina. Uz kaznu od 600 kuna, naplaćena joj je trošarina od 1.488 kuna. Naime, prisilni EU propisi strogo zabranjuju svaku neregistriranu proizvodnju alkohola, pa i onu za privatne potrebe te propisuju obvezu naplate trošarine na sve tako proizvedene količine.

Za pretpostaviti je stoga kako je kazna naplaćena kćeri od spomenute starice.

Živi zid dao se u potragu za bakom s rakijom

Zakoni se moraju poštivati, no da je žrtva vrlo rijetkih sankcija baka s malenom mirovinom iz srca Krbavskog polja, a koja vjerojatno nije najbolje ni upućena u sve regule i direktive, naprosto je nevjerojatno. No, kako se već drugi dan uspostavilo, kazna nije na njezino ime, premda je očito kako je riječ o istomu kućanstvu.

Nevjerojatno je to očito bilo i za članove stranke Živi zid koji su ovoga vikenda krenuli u potragu za staričinom adresom. Potraga je, kako tvrde, trajala satima, po šumovitim i raštrkanim selima, bez asfalta i rasvjete, ali baku s rakijom su naposljetku našli.

Donacija od 2.000 kuna

Namjera im je bila podmiriti kaznu, no kako je njezina kći to već učinila, odlučili su se za jednu drugu gestu. Naime, donacijom od 2.000 kuna otplatiti su otetu bakinu rakiju. Ispada to oko 40 kuna po litri, kako starica ne bi ostala zakinuta za vrijednost po domaći spravljene tradicijske kapljice.

branimir bunjac
Živi zid traži da se odmah uvede minimalna mirovina od 3.200 kuna!

Baka je navodno imala dozvolu za peći rakiju, ali ju je počela peći prije nego je rješenje postalo pravomoćno.

“Sretno bako i nadamo se da ćeš nam još dugo. I ispeci još koju litru, kao što su naši bake i djedovi cijeli život, u inat EU direktivama” – poručio je na društvenim mrežama Živi zid uz objavu fotografije bake sa saborskim zastupnikom Branimirom Bunjcem.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap