Zimsko računanje vremena: Ne zaboravite vratiti sat unatrag u noći sa subote na nedjelju

Ana Kanazir
29. listopada 2022.
Novosti
A- A+

Zadnju nedjelju u listopadu, točnije 30. listopada, počinje zimsko računanje vremena, pri čemu se kazaljka u noći sa subote na nedjelju vraća jedan sat unatrag. Kazaljke se trebaju pomaknuti u tri sata ujutro. Zimsko računanje se završava posljednjeg vikenda u ožujku, kada se kazaljke pomiču jedan sat unaprijed i kreće ljetno računanje vremena.

ljetno računanje vremena

Foto: Kazaljke će se s 3 ujutro pomaknuti na 2 ujutro | Pixabay

Ovo je možda zadnja zima da se pomiče sat i da imamo ljetno i zimsko računanje vremena. Naime, ove godine se države članice Europske unije moraju odlučiti žele li nastaviti i dalje s ovom praksom ili je zauvijek zaboraviti.

Tečaj €/kn: 7,53450
Prelazak na zimsko računanje vremena donosi više mana nego prednosti, evo kako se prilagoditi!

Zasada sve ostaje po starom

O pomicanju sata prvi se puta raspravljalo 1784. godine, kada je Benjamin Franklin zaključio kako ga živcira gubitak dnevnog vremena ljeti. Iako njegova ideja tada nije urodila plodom, ipak je početkom 20. stoljeća došlo do pomicanja sata i to zbog uštede energije.

Ipak, od 2018. traju ozbiljni razgovori u Europskom parlamentu o tome ima li pomicanje sata više nedostataka nego prednosti. Godinu dana kasnije, donesena je i rezolucija kojom se četiri milijuna građana Europske unije izjasnilo da je za prestanak pomicanja sata. Neki od nedostataka mogu bitno utjecati na organizam i na zdravlje, ali i na promjenu raspoloženja. O nuspojavama pomicanja kazaljki na satu smo pisali ovdje. 

– Do dogovora nije došlo, a cijela tema pada potpuno u drugi plan dolaskom koronavirusa i krize koja je zaokupila cijelu javnost“, kazala je zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan te dodala kako smatra da velik broj građana, koji joj se redovno javlja, i 4 milijuna građana koji su potpisali ovu peticiju, obvezuje svakoga tko donosi odluke, da ovu temu ne zanemari, rekla je Borzan za Dnevnik Nove TV.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koji donosi ovu odluku kaže da je rad na Direktivi zamrznut i da sve ostaje po starom.

Promjene i u prometu

S promjenom sata dolazi i do promjena u prometu. Od ponedjeljka je obvezno imati upaljena svjetla na automobilima i po danu, dok biciklisti moraju imati upaljena svjetla od najranijeg sumraka do potpunog dnevnog rasvjetljenja ili u uvjetima lošije vidljivosti.

Kazne za prekršitelje iznose 300 kuna, ali samo do 1. siječnja, kada će biti obračunate u eurima. Srećom, neće doći do povećanja već do smanjenja iznosa kazne, jer je 30 eura, kolika će kazna biti, svega 226,04 kune.

Zimsko računanje vremena: Ne zaboravite vratiti sat unatrag u noći sa subote na nedjelju
Popularno
Tečaj €/kn: 7,53450
Share via
Copy link
Powered by Social Snap