ZET-ov novi prijedlog: Ako uhvatimo umirovljenika da se šverca, on gubi pravo na povlaštenu cijenu karte za umirovljenike

Josip Mihaljević
16. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Prošli tjedan, saborski zastupnik Ivan Pernar, na svom je Facebook profilu objavio snimku ZET-ovog kontrolora kako fizički napada putnika na ulici. Kako to inače biva nakon ovakvih događaja, u javnosti se ponovno krenulo pričati o javnom prijevozu u Zagrebu i njegovim manama.  Problemi u tramvajima i autobusima dosta su česta pojava, svakih nekoliko mjeseci imamo priliku čitati o nekom novom incidentu. Šef sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske, Anto Jelić iznio je nekoliko prijedloga s kojima planira “popraviti” situaciju.

Foto: srednja.hr

U videu koji je objavio Ivan Pernar, jasno se vidi kako kontrolor ZET-a agresivno napada putnika, koji se po njegovom sudu, švercao. Napadnuti putnik je u komentarima pojasnio kako je u tramvaju bila gužva i kako se s kartom u ruci pokušao probiti do uređaja kako bi ju mogao “štrecnuti”, a na pola puta do uređaja je naletio na kontrolora koji mu nije dao proći.

Kontrolori žele policijsku pratnju te veće kazne za studente i umirovljenike

Iz ZET-a su potvrdili kako nad njihovim službenikom provode internu istragu, no tvrde kako je putnik započeo fizički sukob. U razgovoru za index.hr, šef sindikata vozača i prometnih radnika Hrvatske Anto Jelić iznio je nekoliko novih prijedloga.

Prvi od njih je policijska pratnja. Dodaje kako bi u tom slučaju policiju plaćao Grad Zagreb, kao što “Dinamo plati da se pazi sigurnost na igralištu”.

“Po uzoru na neke zemlje, predložili smo da se ponekad policija pojavi u vozilima javnog prijevoza s kontrolorima. Vi znate da neki pojedinci, to nisu putnici nego ljudi koji hoće kršiti pravila, još uz to što se švercaju napadaju naše kontrolore, psuju ih i vrijeđaju. U ponekim situacijama bi policija, u civilu ili u uniformi, išla s kontrolorima. To ne bi bilo stalno nego povremeno, ali bi se dalo do znanja da se ne može napadati kontrola i iživljavati nad njom”, tvrdi Jelić za index.hr.

Drugi prijedlog, možda je još bizarniji jer predlaže napad na ranjive i financijski nemoćne skupine društva, poput umirovljenika ili studenata.

“Imamo još jedan prijedlog, a to je prijedlog koji je bio i prije par godina, da oni koji imaju povlaštene cijene mjesečne karte, dakle đaci, studenti, umirovljenici kojima kartu netko sufinancira, da ako ih se ulovi da nemaju kartu, ne mogu kupiti više tu subvencioniranu kartu, nego samo po punoj cijeni, to nikoga ne bi oštetilo. Ako netko za vas daje subvenciju za kartu pa vi ne želite kupiti ni onu jeftinu, onda ja ne razumijem što bi drugo s tim ljudima trebalo napraviti. Imate subvencije, a švercate se.”, kaže Jelić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap