Zemlja koja je Hrvatskoj uzor diže prag za mirovine: Muškarci 68, žene 65

Josip Mihaljević
4. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Sigurno ste se nekada pitali kako su skandinavske zemlje postale toliko bogate. Međutim, čak i bogati moraju pribjegavati reformama mirovinskog sustava. Iako većina zemalja u reforme ulazi zbog nepovoljnih uvjeta, Švedska podiže svoju dobnu granicu za mirovinu jer im očekivana životna dob prebrzo raste.

svedska

Foto: Stockholm | Unsplash

Švedska je ušla u prvu fazu mirovinske reforme, a kao jedna od glavnih stavki ističe se veća dobna granica za ulazak u mirovinu.

Dugo vremena su bili bez vlade, nakon škakljivih izbornih rezultata iz rujna 2018. godine. Ipak, prošloga mjeseca su uspjeli sastaviti Vladu, a kao jedna od prvih poteza najavljuje se mirovinska reforma, piše thelocal.se.

I dok se u Hrvatskoj povećanje dobne granice po mnogima uvodi prebrzo i bez opravdanja, Šveđani nemaju razloga za brigu. Prosječna životna dob za žene u Švedskoj iznosi 84 godine, a za muškarce 80,7 godina. S tim brojkama su sedmi u čitavom svijetu, a napreduju toliko brzo da se prosječna životna dob poveća za 3 i pol sata svakoga dana, tvrdi njihova Vlada.

Prijevremenu mirovinu Šveđani danas mogu primati sa 61 godinom života, a već od sljedeće godine za prijevremenu će biti potrebno 62 godine. Osim toga, imaju zakon koji se zove “pravo na zadržavanje posla”, koji im omogućuje da rade do 67. godine. Sljedeće godine će se ta brojka povećati na 68. za muškarce i 65. za žene.

 

svedska
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap