Zdravko Marić: “Rujansko usklađivanje mirovina bit će veće nego što smo planirali”

Josip Mihaljević
22. srpnja 2019.
Novosti
A- A+

Ministar financija i novopečeni potpredsjednik Vlade Zdravko Marić gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije. Osim svog resora dotaknuo se i mirovinskog sustava i najavio “veću od planirane” indeksacije mirovina u rujnu.

Zdravko Marić (Snimak zaslona)

Ministar financija i novi potpredsjednik Vlade Zdravko Marić gostovao je u Točki na tjedan N1 televizije. Komentirao je rekonstrukciju Vlade i kazao kako se u politici stalno zagovaraju nova lica, a kada dođe do njih – onda svi prema njima postaju sumnjičavi.

Kao primjer naveo je novog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, koji je prije preuzimanja resora bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Rast mirovina u rujnu će biti veći od planiranog

Upitan koliki je faktor stranačka iskaznica igrala u njegovom napredovanju, budući da je ravnatelj HZMO-a postao s 32, a ministar s 34 godine, Marić je kazao kako trebamo gledati samo rezultate rada jer su oni jedini mjerljivi.

Međutim, rezultati rada u HZMO-u mu nisu baš toliko sjajni. Iako je HZMO zaposlio 68 novih radnika, u zakonskom roku od 60 dana rješeno je samo 48,49 posto zahtjeva za tuzemno mirovinsko osiguranje. U opširnom odgovoru komentirao je stanje mirovinskog sustava, ali i najavio “veći od planiranog” rast mirovina u rujnu.

“Nisam pročitao izvješće u detalje pa da mogu odgovarati na pitanja o broju zaposlenih ili koliko se radi. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, na čijem je čelu bio gospodin Aladrović zajedno s ministrom Markom Pavićem, sada ministrom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, ključne su točke za mirovinsku reformu. Fakti su dosta jaki – imamo činjenicu da 1,23 zaposlenika je na jednog umirovljenika. To, uspoređujući s bilo kojom drugom zemljom, a i trendovima iz prošlosti Republike Hrvatske, je upečatljiv podatak. Svaki peti umirovljenik je u punoj starosnoj mirovini. Svi želimo da mirovine budu više, ali one su na oko 42 posto prosječne plaća. Doduše, oni koji imaju punu starosnu mirovinu, približavaju se postotku kojeg bismo voljeli vidjeti, da to ide prema 60 posto. To je vrlo zahtjevan posao koji ima velike financijske reperkusije. Samo jedan mali primjer – za ovu godinu u proračunu mirovine su najveća stavka. Sjećate se, sve tri godine otkako sam ministar financija, ako se sjećate proračuna za 2016., sve je bilo predmet rezanja i racionalizacija – osim mirovina, to smo od prvog dana rekli. Za ovu godinu je okrugla brojka 40 milijardi kuna planirani iznos. Indeksacija mirovina, jedna je napravljena, druga ide u rujnu, će biti malo iznad originalnih predviđanja – to na toj velikoj masi za ovu godinu znači 900 milijuna kuna više od pla niranog. Mi ćemo novac naći, to je jedna od prioritetnih stvari, samo vam govorim koliko je to zahtjevan segment”, opširno je odgovorio Marić.