Zbog šverca kokaina proveo 18 godina u zatvoru: “Htio sam jednim udarcem osigurati mirovinu”

Josip Mihaljević
13. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Angel Andonov osuđen je zbog krijumčarenja kokaina na 18 godina zatvora. U zatvoru je završio pravni fakultet i sada želi pomoći bivšim zatvorenicima pri zapošljavanju i pokretanju života. U svjedočanstvu za HRT govori o svojim greškama te kaže kako je glavni motiv bila pohlepa za što ranije osiguranom mirovinom.

andonov hrt

Foto: Angel Andonov | HRT screenshot

HTV-ova emisija Puls objavila je svjedočanstvo Angela Andonova, bivšeg zatvorenika koji je zbog krijumčarenja kokaina proveo 18 godina u zatvorskom sustavu. U zatvoru je okrenuo život te je u izvanrednim uvjetima završio studij prava. Kaže kako želi vratiti dug društvu i fokusirat će se na pomoć bivšim zatvorenicima u ponovnom pokretanju života.

Sedam mjeseci je na slobodi, a za HRT je ispričao svoje svjedočanstvo. Kao glavni motiv prijestupa navodi pohlepu:

“Pohlepa. Htio sam jednim udarcem osigurati mirovinu. Penzionirati se u 43. godini, voditi jednog klinca na tenis, drugog na nogomet, i uživati”, kazao je za HRT.

Do prilike da šverca kokain došao je jer ima radnog iskustva u Južnoj Americi. U Hrvatsku se vratio sredinom krajem 1995. godine, ali ga je stalno kopkala ideja o lukrativnom, ali ilegalnom biznisu s južnoameričkog kontinenta.

Dvije godine je organizirao operaciju, ali uhićeni su u Rovinju. Vrijednost kokaina koju je švercao procjenjuje se na tridesetak milijuna eura.

“Kad ti sudac izrekne kaznu, nisi svjestan sve do časa dok te ponovno ne odvedu u ćeliju, dok te ponovno ne zaključaju. I onda ti polako počne stizati do mozga. Trebao sam zaraditi 2 milijuna, ali sam izgubio najbitnije stvari u životu”, kazao je Andonov.

Bezbrižan život djeci koji je htio osigurati nije se dogodio. Zauzvrat ih nije mogao gledati kako odrastaju. Ipak, u zatvoru je odlučio raditi na sebi. Država mu je odobrila molbu da upiše pravni fakultet o svom trošku, a profesori bi mu dolazili u zatvor na polaganje ispita.

Sada želi vratiti dug društvu u vidu unapređivanja kvalitete izvršavanja kazne i pomoći bivšim zatvorenicima da stanu na noge nakn robije.

“Uvijek sam mislio da je bolje živjeti godinu dana kao lav, nego sto godina kao miš. Međutim, nakon ovih 18 godina sam shvatio da je miševima puno bolje nego lavovima. I mislim da je taj jedan prosječan život puno više sreće i zadovoljstva, jer ova zadovoljstva kad živiš preintenzivno su kratkorajna”, kazao je.

Zbog šverca kokaina proveo 18 godina u zatvoru: “Htio sam jednim udarcem osigurati mirovinu”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap