Zbog malih mirovina i otkaza štrajkaju čak i zaposlenici kraljice Elizabete II.

Josip Mihaljević
10. rujna 2020.
Novosti
A- A+

Zaposlenici kraljevske obitelji u Windsoru održali su štrajk zbog najavljenih masovnih otkaza pomoćnog osoblja, kao i zbog planiranih rezova mirovina.

kraljevski strajk

Foto: Twitter

Zaposlenici kraljevske obitelji okupili su se u utorak potiho ispred dvorca Windsor kako bi prosvjedovali protiv najavljenih otkaza gotovo polovice osoblja, kao i zbog malih mirovina, piše dailymail.co.uk.

Na fotografiji ih možete vidjeti s kartonskim kraljem Henrikom VIII. i porukom: “Kralj Henrik nam je rezao ruke… sada nam žele rezati poslove i penzije. Odanost je dvosmjerna ulica!”.

Financije kraljevske obitelji uslijed pandemije su potresene, a prema pisanju britanskih medija radi se o rupi od čak 18 milijuna funti.

Royal Collection Trust jedan je od pet odjela zaposlenika kraljevske obitelji te imaju oko 600 zaposlenika. Radi se o stručnjacima koji vode brigu o bogatom imanju kraljevske obitelji, kao i o jednoj od najvećih privatnih kolekcija umjetnina na svijetu. Oni su restauratori, kuratori, uslužni radnici, a tu i je prava mala vojska radnika koji rade u Buckinghamskoj palači, dvorcu Windsor i drugim posjedima kraljevske obitelji.

Ponudili im 600 dobrovoljnih otkaza, 200 će ih biti obvezno

Radnicima je ponuđeno 600 dobrovoljnih otkaza, a minimalno 200 radnika će proglasiti viškom. No, i oni koji će ostati na poslu dobit će rezove u plaćama i budućim mirovinama. Trenutačno im se uplaćuje 15 posto mirovinskih doprinosa, a sada im doprinose planiraju srezati na osam posto.

Kralj Charles
Princ Charles tvrdi kad bi se više starijih bavilo jogom, da bi manje 'sisali' zdravstveni proračun

“Odanim radnicima kraljevske obitelji ne bi trebali ovako prijetiti. Čak i s pandemijom, vjerujemo da kraljevska obitelj ima dovoljno prihoda da izguraju ovu financijsku krizu jer su u proteklim godinama rekordno dobro poslovali”, kazao je jedan industrijski radnik i član sindikata koji je organizirao prosvjed.

Kraljica Elizabeta II. (94) i princ Filip (99) su, praktički, u karanteni od sredine ožujka, a o njima su skrbili radnici kojima se sada prijeti otkazom. Morali su se prilagoditi pandemijskim uvjetima, podijeljeni su u skupine i živjeli u smjenama s kraljevskom obitelji što znači da nisu viđali svoje obitelji i po tri tjedna.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap