Zavod za mirovinsko osiguranje prodaje stanove u Zagrebu, Ogulinu i Grubišnom Polju

Jasmina Grgurić Zanze
5. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Da prodaje četiri stana objavio je danas Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Stanovi se nalaze u Zagrebu, Grubišnom Polju te dva u Ogulinu. Početne cijene nekretnina HZMO-a kreću se od 26.750 eura pa sve do 111.350 eura. Kupac sam mora upisati stan u zemljišne knjige te platiti jamčevinu u iznosu deset posto početne cijene. Nekretnine se prodaju u zatečenom stanju po principu ‘viđeno – kupljeno’.

Ključevi stana u ruci

Ključevi stana | Foto: Unsplash / Maria Ziegler

Na internetskim stranicama HZMO-a danas je objavljen javni natječaj za prodaju stanova u vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Riječ je o jednom stanu u Zagrebu, jednom u Grubišnom Polju te dva stana u Ogulinu. Podsjetimo, HZMO je u ožujku objavio javni natječaj kojim želi zakupiti poslovni prostor u Dubrovniku, o čemu smo pisali ovdje.

Riječ je o stanovima neetažirane zgrade u ogulinskom Vijencu Ive Marinkovića. Manji stan površine 37 četvornih metara ima početnu cijenu od 39.550 eura, dok je veći od 63 četvorna metra 47.450 eura. Stan od 43 četvorna metra prodaje se i u zagrebačkoj Aleji Pomoraca po cijeni od 111.350 eura. Najpovoljniji je pak stan u Grubišnom Polju, veličine oko 40 četvornih metara u Kolodvorskoj ulici, s početnom cijenom od 26.750 eura.

Dužnost kupca da upiše stan u zemljišne knjige

Nekretnine se prodaju u zatečenom stanju po principu ‘viđeno – kupljeno’. Prodavatelj ne odgovara za pravne i materijalne nedostatke nekretnine koja je predmet javne prodaje, piše u natječaju.

– Stanovi za koje je naznačeno da su u izvanknjižnom vlasništvu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u posjedu su prodavatelja, ali nisu u zemljišnim knjigama upisani kao njegovo vlasništvo, što ne utječe na pravo vlasnika da raspolaže sa svojom nekretninom. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje kupcima će predati stan u posjed i dati svu potrebnu dokumentaciju kojom raspolaže za stan, međutim dužnost kupca je da upiše stan u zemljišne knjige, pojašnjavaju iz Zavoda za mirovinsko osiguranje.

Jamčevina u visini 10 posto početne cijene nekretnine

HZMO traži veliki poslovni prostor u Dubrovniku | Ilustracija/ Pixabay
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje želi zakupiti veliki poslovni prostor u Dubrovniku

Ponuditelji su dužni uplatiti jamčevinu u visini 10 % početne cijene nekretnine u korist državnog proračuna. Izabranom ponuditelju uplaćena jamčevina uračunava se u cijenu, a ostalim ponuditeljima Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje vratit će jamčevinu u roku od 30 dana od dana donošenja odluke o odabiru najpovoljnije ponude. Ponuditelj kojem se vraća jamčevina nema pravo na kamate za razdoblje od njezine uplate do isplate.

– Krajnji rok predaje ponuda  je 3. svibnja 2024. godine., a ponude će se otvarati 13. svibnja 2024. u 10.00 sati u prostorijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zagreb, A. Mihanovića 3, dvorana A, II. kat. Otvaranju ponuda mogu biti nazočni samo ponuditelji osobno ili opunomoćeni predstavnici ponuditelja (potrebna punomoć ovjerena kod javnog bilježnika), napominju iz HZMO-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap