Zavod dao nove preporuke za starije i kronične bolesnike: Izbjegavajte gužve!

Jasmina Grgurić
25. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je izdao nove preporuke za osobe starije životne dobi te one s kroničnim bolestima. Preporuke su izdane jer u ponedjeljak počinje ublažavanje mjera vezanih uz koronavirus. No, pritom ćemo morati biti na oprezu te izbjegavati gužve na javnim mjestima te u trgovinama i javnom prijevozu.

Ilustracija: Unsplash

Starije osobe i osobe oboljele od kronične bolesti imaju veći rizik od razvoja težeg oblika COVIDa-19. Trebaju se pridržavati istih mjera zaštite kao i opća populacija, te nastaviti koristiti svu do sada preporučenu terapiju prema savjetu liječnika.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je izdao nove preporuke za osobe starije životne dobi i kronične bolesnike, jer u ponedjeljka počinje popuštanje mjera.

Najučinkovitije opće mjere prevencije su:

 • PRANJE RUKU – Često perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20-ak sekundi ili protrljajte ih sredstvima koja sadrže 70 % alkohola.
 • IZBJEGAVANJE DIRANJA LICA –  Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta, jer tim putem virus može ući u tijelo.
 • KIHANJE/KAŠLJANJE – Čuvajte higijenu zraka na način da kašljete ili kišete u savinuti lakat ili papirnatu maramicu te odmah potom bacite papirnatu maramicu u kantu za otpatke koja ima poklopac.
 • MASKE ZA LICE – Nošenje medicinske maske preporučeno je samo ako imate respiratorne
  simptome. Prije i nakon uklanjanja maske s lica obvezno je provesti higijenu ruku (pranje ili
  dezinfekciju).
 • OSOBNA HIGIJENA –  Posebno je važno održavati osobnu higijenu, kao i čistoću svoje okoline.
 • HIGIJENA PROSTORA –  Održavajte higijenu svog stambenog prostora na način da povremeno prebrišete površine koje se često dotiču rukama sa sredstvom za dezinfekciju površina kakvo i inače koriste u kućanstvu, uz redovito provjetravanje.
 • FIZIČKA DISTANCA –  U društvenom kontaktu održavajte razmak s drugim osobama od najmanje dva metra.

Preporuke za starije osobe i kronične bolesnike

 • IZBJEGAVATI GUŽVE – Osobe starije od 65 godina te osobe s kroničnim nezaraznim bolestima trebaju izbjegavati posjećivanje i ulaženje u prenapučena javna područja ili mjesta. U to se ubrajaju i sredstva javnog prijevoza u razdobljima najvećih dnevnih gužvi te javna okupljanja, ali i odlasci u trgovine u razdobljima kada se očekuje najveća dnevna posjećenost.
 • OSTATI DOMA – Ako je moguće, starije osobe trebaju ostati u svojim domovima i, ako im je potrebno, zatražiti pomoć Crvenog križa.
 • HALO, DOKTORE – Prije odlaska u ambulantu ili bolnicu prethodno se telefonski konzultirate s liječnikom.
 • KORISNE INFORMACIJE – Situacija se brzo može mijenjati, pa se i ove preporuke mogu
  promijeniti. Stoga pratite mrežne stranice HZJZ-a (www.hzjz.hr) i Ministarstva zdravstva
  (www.zdravlje.gov.hr) i www.koronavirus.hr na kojima se svakodnevno objavljuju ažurirani
  podatci vezano za koronavirus, kao i za mjere prevencije.
 • NASTAVITE AKTIVNOSTI – Nastavite s vašim normalnim kućnim aktivnostima, ne zaboravite na tjelesnu aktivnost sukladno svojoj funkcionalnoj sposobnosti. Organizirajte svoje vrijeme tako da radite ono što vas veseli i što vam je omogućeno (čitanje, rješavanje križaljki…), održavajte kontakte sa svojim bližnjima, prijateljima, susjedima telefonski, mobitelom ili preko društvenih mreža. Prehrana je vrlo važna, stoga se nastavite pridržavati preporučene prehrane s obzirom na vaše zdravstveno stanje.

Razgovor sa stručnom osobom mnogima pomaže. Savjeti psihologa, psihijatara u ovakvoj kriznoj
situaciji mogu smanjiti razinu tjeskobe i stresa, za što postoje telefonske linije za psihološku pomoć, za kraj poručuju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

 

Zavod dao nove preporuke za starije i kronične bolesnike: Izbjegavajte gužve!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap