Zavižan se prvi put u povijesti probudio na tako niskoj rujanskoj temperaturi

Jasmina Grgurić Zanze
27. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Koliko su niske temperature kojima ovih dana svjedočimo neobične za rujan, osjetio je i Zavižan. Najstarija visinska meteorološka postaja u Hrvatskoj, osnovana na tom mjestu 1953. godine, nikada u povijesti svoga postojanja nije izmjerila ovako nisku temperaturu u rujnu, koja je jučer iznosila nevjerojatnih -4 °C. Ipak, narednih dana nećemo obarati rekorde, već se grijati na suncu uz nešto više dnevne temperature zraka.

Sjeverni Velebit jučer sigurno nije bio ugodno mjesto za planinare Foto: Pixabay

Statistike nam gotovo nisu ni potrebne da bismo znali kako svjedočimo povijesno niskim rujanskim temperaturama zraka. Koliko je hladno znaju oni koji su jučer prije odlaska na posao “strugali” šajbe, dok se čitava Hrvatska i noću i danju ovih dana smrzava u svojim domovima, s obzirom da sezona grijanja još nije otvorena.

Najhladniji dan od ožujka

DHMZ javlja da je jučerašnji dan bio najhladniji tijekom proteklih gotovo šest mjeseci pa su temperature znale biti više čak i krajem ožujka ove godine. Zapanjujuć podatak je i temperatura od  svega -4 °C na Zavižanu, najhladnija ikad izmjerena u rujnu otkako je mjerenja od 1953. godine.

Tako zavižanski grafikon u posljednjih tjedana dana izgleda ovako, od 17,5 stupnjeva 21. rujna do -4 stupnja 26. rujna, da bi se do danas u 11 sati temperatura popela na 13,6 °C.

Snimak zaslona: Pljusak.com

Ipak, čini se kako je obaranju rekorda došao kraj. Iako se kontinentalni dio Hrvatske i danas hladio na neugodna 2 °C, dnevne temperature skaču do ugodnih 19 te na Jadranu i u Istri sve do 25 °C. Ostat će sunčano, a vjetar na kopnu uglavnom će biti slab. Na Jadranu slaba i umjerena, na udare ponegdje jaka bura i sjeverni vjetar, dok će poslijepodne djelomice okrenuti na sjeverozapadni i zapadni vjetar, na jugu i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 16 i 21, na Jadranu od 21 do 26 °C, javlja DHMZ.

U petak sunčano i još malo toplije. Ujutro je po kotlinama i uz rijeke moguća magla. Vjetar na kopnu uglavnom slab, a na Jadranu slaba i umjerena bura, poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak, a krajem dana na sjevernom dijelu bura u jačanju. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će većinom između 2 i 7, na Jadranu od 12 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 20 i 25, na moru i 27 °C.

Sutra toplije, za vikend vjetar

S obzirom da sezona grijanja za građane spojene na sustav HEP Toplinarstva počinje tek od ponedjeljka, dobra je vijest da će i narednih dana vrijeme biti stabilno, a jutarnje temperature sve više. Bez vjetra uz puno sunca do 20 stupnjeva bit će dakle sutra, dok će u subotu ujutro u Zagrebu biti 13 stupnjeva. Međutim, zapuhat će sjeverac pa temperatura neće prelaziti 16 stupnjeva. Nedjelja opet uz nešto hladnije jutro, jak vjetar i dnevnih sunčanih 15 °C. Ponedjeljak će biti bez vjetra uz naoblaku koja će u utorak donijeti jutarnju kišu i još koji stupanj niže dnevne temperature.

Podaci DHMZ-a za Zagreb

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap