Zaštita za vaše oči: Evo kako se uključuje filtar plavog svjetla na mobitelu

Matej Markovinović
31. svibnja 2022.
Novosti
A- A+

Mobiteli, baš kao i ostali elektronički uređaji, emitiraju plavo svjetlo koje može biti izrazito štetno za zdravlje. Iz tog je razloga preporučljivo da na svojim “pametnim ljubimcima” uključite filtar plavog svjetla, kako biste izbjegli štetna djelovanja. U nastavku ćemo vam pokazati kako to možete napraviti.

Foto: Unsplash

Gotovo nema osobe koja nije barem jednom u svom životu dobila glavobolju od pretjeranog korištenja mobitela. To, naime, ne mora biti vezano samo uz mlade, osobe starije dobi sve češće i češće provode svoje vrijeme gledajući zabavne videozapise ili čitajući svoje omiljene portale.

Osim glavobolje, od pretjeranog korištenja mobitela javljaju se i umorne te crvene oči, zamagljen vid, razbuđenost, a nekada čak i mučnina. Razlog tome je, ni više ni manje nego plavo svjetlo, koje emitira velika većina elektronskih uređaja.

Plavog se svjetla ne možemo riješiti u potpunosti, jer ga na koncu emitira i sunce. Srećom, na gotovo svakom novijem mobitelu postoji opcija koja filtrira plavo svjetlo te tako eliminira neželjene efekte. Iz tog ćemo vam razloga pokazati kako uključiti tu opciju koja spašava oči.

Prvo, otvorite padajući izbornik s raznim opcijama tako da povučete s vrha ekrana prstom prema dolje.

Screenshot: Mirovina.hr

Ako među ponuđenim opcijama ne vidite opciju pod nazivom “Filtar plavog svjetla“, “Način čitanja” ili slično, povucite prstom u lijevu stranu kako bi vam se otvorilo još opcija.

Screenshot: Mirovina.hr

U tom bi se izborniku, dakle, trebala pojaviti opcija za uključivanje filtra plavog svjetla. Kod nas se ona zove “Način čitanja”.

Screenshot: Mirovina.hr

Nakon što pritisnete na nju, zaslon će vam postati pomalo žućkast. To je, naime, sasvim normalno te je samo potrebno neko vrijeme da se na to naviknete, nakon čega ćete odmah početi osjećati benefite kao što je, primjerice, smanjen umor očiju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap