U Zagrebu i Rijeci sutra prosvjedi protiv podizanja dobne granice za umirovljenje

Jelena Ratko
13. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske, udružen u Savez samostalnih sindikata Hrvatske sutra organizira prosvjed “Za dostojanstveni rad i starost – ne radu do 67”. U Zagrebu planiraju prosvjednu šetnju do Markova trga, a prosvjed organiziraju i u Rijeci.

Foto: Jelena Ratko | mirovina.hr

Prosvjed “Za dostojanstveni rad i starost – ne radu do 67” održat će se u četvrtak, 14. lipnja, u Zagrebu i Rijeci.

U Zagrebu, prosvjed će biti na Markovom trgu, s početkom u 18 sati. Prosvjedna povorka u 17 sati kreće ispred Radničkog doma na Trgu kralja Petra Krešimira IV. br. 2, te nastavlja Ulicom kneza Mislava, Franje Račkoga, Trgom burze, Jurišićevom ulicom, Trgom bana J. Jelačića do Markova trga.

U isto vrijeme, dakle u 18 sati, prosvjed će započeti i u Rijeci, na Jadranskom trgu.

Zaposleni u predškolskom odgoju, kulturi i medijima traže pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti – protiv su bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice.

Protive se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina. Umjesto toga, traže ozbiljnu analizu uvjeta rada odgojitelja i njihova učinka na zdravlje.

Također traže da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgojitelje i da se Državni pedagoški standard napokon počne primjenjivati u svim segmentima, u cijelosti i bez odlaganja.

Prosvjedom se ukazuje i na zahtjev za izmjenom Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap