Zagrebačkim umirovljenicima počela isplata novčanih pomoći putem pošte

Jasmina Grgurić Zanze
17. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Zagrebačkim umirovljenicima s malim prihodima putem pošte danas stiže novčana naknada za lipanj. Novac je na tekuće račune isplaćen u petak, a u pošti se može podići narednih deset dana. Grad Zagreb isplaćuje od 26 do 66 eura umirovljenicima čiji mjesečni prihodi ne prelaze 238,90 eura. Iz gradskog proračuna podmiruje im se i polica dopunskog zdravstvenog osiguranja, a naknada stiže i korisnicima nacionalne naknade za starije osobe te ostalim ugroženim kategorijama građana.

Zbrajanje centi koji se nalaze na novčanica eura

Novac | Foto: mirovina.hr

Isplata novčane naknade za zagrebačke umirovljenike s malom mirovinom putem pošte počela je danas. Umirovljenici koji novac ne preuzmu kod kuće, moći će ga podići u poštanskim uredima deset dana od početka isplate. Nakon tog roka nema retrogradne isplate. Na tekuće račune ova financijska pomoć za lipanj isplaćena je u petak.

Korisnicima i naknada za dopunsko osiguranje

Mjesečni iznos od 26 do 66 eura Grad Zagreb isplaćuje korisnicima čiji prihodi ne prelaze 238,90 eura mjesečno. Pravo na novčanu naknadu ostvaruju umirovljenici s najmanje pet godina prebivališta u Zagrebu. Novčane naknade podijeljene su u četiri kategorije prema primanjima.

Rastu cenzusi za besplatno dopunsko osiguranje: Ne plaća ga gotovo 200.000 umirovljenika

Umirovljenici s prihodima do 119,45 eura dobivaju 66,36 eura. Na 53,09 eura mjesečno pravo imaju oni s primanjima od 119,46 eura do 159,27 eura. Po 39,82 eura ide za one s primanjima od 159,28 do 199,08 eura, a u posljednjoj su kategoriji umirovljenici kojima mirovina ili mirovina i ukupni prihod iznose od 199,09 eura do 238,90 eura mjesečno. Grad Zagreb njima isplaćuje 26,54 eura naknade.

Korisnicima ove novčane naknade iz gradskog se proračuna podmiruje i polica dopunskog zdravstvenog osiguranja. Gotovo 200.000 umirovljenika oslobođeno je plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja, o čemu smo pisali ovdje. Njima se polica plaća iz državnog proračuna, a na temelju mjesečnih prihoda manjih od 379,49 eura po članu obitelji, odnosno 475,12 eura za samce.

Pomoć stiže i korisnicima nacionalne naknade za starije

Zagrepčani stariji od 65 godina od ovog se mjeseca mogu besplatno voziti ZET-om. Kako ostvariti pravo na besplatnu vožnju, možete pročitati ovdje.

Grad Zagreb isplaćuje i novčane naknade korisnicima doplatka za pomoć i njegu i korisnicima osobne invalidnine te naknade osobama kojima je priznato pravo na status roditelja njegovatelja ili status njegovatelja. Korisnici domova za starije dobivaju džeparac, a počela je isplata i novčane naknade korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije, kao i novčane naknade korisnicima prava na doplatak za djecu, obavijestili su iz Grada Zagreba.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap