Zagreb udvostručio uskrsnice za umirovljenike, evo tko ih može dobiti!

Jasmina Grgurić Zanze
12. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Iznosi uskrsnica i božićnica za umirovljenike dosad su najniži bili upravo u našem najbogatijem i najvećem gradu, zbog čega je pokojni gradonačelnik Milan Bandić često bio na udaru kritika. Pored toga, Zagreb ima i prilično nisko postavljen cenzus. No, Tomislav Tomašević odlučio je unaprijediti dosadašnju praksu barem malo, na način da je uskrsne pomoći udvostručio.

IlustracijaIMirovina.hr

Grad Zagreb po prvi je put odlučio podići iznose novčanih pomoći koje umirovljenicima dijeli za Uskrs. Božićnice i uskrsnice najniže su bile upravo u našem najvećem i najbogatijem gradu, a gradonačelnik Tomislav Tomašević sada je odlučio promijeniti dosadašnju praksu i udvostručiti iznose.

Mala uskrsnica za barem malu pomoć umirovljenicima

Umirovljenici s mirovinom do 1.700 kuna umjesto dosadašnjih 100 kuna dobit će 200 kuna. Ovu vijest danas je, svega nekoliko dana uoči Uskrsa, najavila gradonačelnikova zamjenica Danijela Dolenec.

“Grad Zagreb je i ranijih godina umirovljenicima čije su mirovine ispod 1700 kuna mjesečno isplaćivao uskrsnicu. Ona je bila do sada 100 kuna, ove godine bit će 200 kuna. Za to smo u proračunu planirali 1,3 milijuna kuna. Isplate su u tijeku od jučer i trajat će do sutra” – najavila je Dolenec, dodajući kako se nada da će ova mala uskrsnica umirovljenicima pomoći barem malo.

Samo za korisnike redovnih mjesečnih pomoći

Podsjetila je da upravo umirovljenicima s mirovinama do 1.700 kuna grad Zagreb svakoga mjeseca isplaćuje redovne mjesečne pomoći od 200 do 400 kuna. No, za njih se morate prijaviti, jer je to jedini način da ih ostvarite, kao i uskrsnicu i božićnicu.

To znači da ako neki umirovljenik, primjerice, ima mirovinu koja je ispod 1.700 kuna, a nije prijavljen za isplatu mjesečnih pomoći u Grad Zagreb, neće dobiti ni uskrsnicu. Pritom se kao uvjet gleda ukupni prihod, a ne samo mirovina.

Zagreb ukinuo naknade majkama, hoće li 'dirati' i one za umirovljenike?

Tako po 400 kuna dobivaju umirovljenici s prihodom do 900 kuna, po 300 kuna oni s prihodom od 900 do 1.200 kuna, a 200 kuna mjesečno ide skupini umirovljenika s prihodima od 1.200 do 1.700 kuna. Svi oni dobivaju uskrsnice i božićnice.

Korisnika ovog socijalnog programa je oko 6.700, no realna potreba sigurno je veća, stoga iz Grada Zagreba učestalo pozivaju umirovljenike s mirovinama do 1.700 kuna da se prijave i ostvare svoja prava.

 

Zagreb udvostručio uskrsnice za umirovljenike, evo tko ih može dobiti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap