Zadranin (65) djelomičnom utajom poreza oštetio državu za više od 160.000 eura

Luka Kalac
8. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Kroz tri poslovne godine, zadarski obrtnik i direktor trgovačkog društva je djelomično izbjegao plaćanje poreza, a pritom je oštetio državni proračun za gotovo 162.000 eura. Nakon provedene istrage, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podignulo optužnicu protiv 65-godišnjaka pred Općinskim sudom u Zadru.

novčanice eura u različitim apoenima

Novčanice eura | Foto: mirovina.hr

Nakon provedene istrage nad 65-godišnjim Zadraninom, Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je podignulo optužnicu pred Općinskim sudom u Zadru zbog kaznenog djela utaje poreza. Prema sadržaju optužnice, zadarski obrtnik, ali osnivač, direktor i zaposlenik tvrtke koja se bavi proizvodnjom, skladištenjem, servisiranjem i proizvodnjom plovila, počinio je kaznenog djela protiv gospodarstva odnosno utaje poreza ili carine u periodu od 1. siječnja 2014. do 28. veljače 2017. godine.

U iznesenoj optužnici se navodi kako je 65-godišnjaku bio cilj djelomično izbjegavanje plaćanja poreza na dohodak te pripadajućeg prireza. Time nije postupio u skladu s odredbama Zakona o porezu na dohodak i protivno odredbi Općeg poreznog zakona.

U nastavku mu se stavlja na teret da je zaprimio proviziju u nekoliko navrata na bankovni račun koji je otvorio u drugoj državi. Riječ je o velikom novčanom iznosu koji mu je uplaćen za prodaju plovila, nakon čega bi ga podizao u gotovini te nije prijavljivao tako ostvarene prihode niti je iskazivao primitke prilikom podnošenja poreznih prijava.

– Tereti ga se da je navedeno činio iako je bio svjestan da se oni smatraju primicima iz inozemstva od kojih se utvrđuje drugi dohodak, no takav njegov dohodak nije bio evidentiran i bio mu je manje obračunat porez na dohodak za tri poslovne godine u ukupnom iznosu od 161.881,23 eura, a za taj je iznos oštetio proračun Republike Hrvatske, stoji na stranicama DORH-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap