Zadnji vlak za covid dodatak: Tko ne pošalje prijavu do 30. studenog gubi pravo

Josip Mihaljević
24. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Odlukom Vlade RH korisnicima mirovine u RH produljen je rok za ostvarivanje prava na covid dodatak. Umirovljenici koji ga u prva dva kruga isplate nisu ostvarili imali su prilike tijekom cijelog listopada i studenog dostaviti potrebne podatke HZMO-u. Rokovi su i dalje otvoreni, ali još manje od tjedan dana.

covid dodatak

Foto: Unsplash

Vlada je prije gotovo dva mjeseca umirovljenicima omogućila još jedan rok za ostvarivanje prava na jednokratnu isplatu poznatiju kao covid dodatak. Podsjetimo, u prvom krugu isplate sve je išlo automatski, a u drugom krugu isplate obuhvaćeni su korisnici mirovine s “inozemnim elementom”. To znači da se radi o ljudima koji uz mirovinu iz Hrvatske primaju i dio mirovine iz inozemstva ili naprosto imaju nešto inozemnog staža, ali temeljem tog staža ne ostvaruju nikakve prihode.

Dobar dio njih je tijekom ljetnog roka propustio HZMO-u dostaviti podatke o visini strane mirovine (ili izjave da ne primaju nikakvu stranu mirovinu) pa su ostali bez covid dodatka. Inicijativa HSU-a i umirovljeničkih udruga o ponovnom otvaranju roka za tu skupinu umirovljenika je zaživjela, ali vremena je sve manje i manje – ako još uvijek niste poslali potrebne podatke HZMO-u imate još manje od tjedan dana, do 30. studenog.

Što uopće morate poslati u HZMO?

Korisnici mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva trebaju do 30. studenoga 2021. dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

hzmo Tvrtkova
Otkrivamo koliko je novih zahtjeva stiglo za isplatu covid dodatka: "Ne ispunjavaju svi uvjete..."

Zašto baš ožujak? To nas je nedavno pitala jedna umirovljenica koja ovih dana šalje podatke HZMO-u. Odluka o covid dodatku dogodila se oko ožujka 2021. godine i taj je datum ostao u izmijenjenoj odluci. Iako je prošlo više od pola godine, da biste ostvarili podatke o covid dodatku, morate im poslati podatke iz ožujka. No, kako do njih?

Idemo prvo vidjeti što sve može biti dokaz:

  • potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa iz koje se vidi iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za ožujak 2021.
  • potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za ožujak 2021. u netoiznosu.

Što se tiče potvrde banke, kao korisnici bankarskih usluga ne biste trebali imati velikih problema u pribavljanju te informacije. Trebali biste posjetiti banku i kazati im što trebate, a oni će vam isprintati potreban dokaz. Ovaj drugi dokaz odnosi se na činjenicu da možete kontaktirati nositelja inozemnog osiguranja (odakle primate mirovinu) i od njih tražiti potvrdu o isplati za ožujak 2021. godine. No, ta se opcija čini malčice kompliciranijom jer ne možete biti sigurni kada će vam odgovoriti.

Što ako ne primate inozemnu mirovinu?

Ako imate staža u inozemstvu, a na temelju njega ne primate nikakvu mirovinu – pred vama je čas posla. Vi kod podnošenja zahtjeva, osim osobnih podataka, HZMO-u trebate dati izjavu da ne primate nikakvu inozemnu mirovinu.

Tiskanica izgleda OVAKO, što znači da samo trebate staviti kvačicu u kućicu uz koju piše “izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu”.

Naravno, sva ostala pravila za isplatu covid dodatka ostaju ista. Ukupna mirovinska primanja vam ne smiju biti preko 4.000 kuna, a ovisno o visini mirovinskih primanja covid dodatak može iznositi od 400 do 1.200 kuna.

covid dodatak

Foto: mirovinsko.hr

Isplata se očekuje u prosincu 2021. godine, prije Božića.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap