Za vikend stiže snijeg, DHMZ i HAC izdali važna upozorenja

Jasmina Grgurić Zanze
1. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Jako jugo stvarat će probleme u cijeloj zemlji, posebno u Dalmaciji sve do subote poslijepodne. Tada okreće na buru, što će donijeti naglo zahlađenje, ali i snijeg. Na opasno vrijeme za vikend upozorenje je izdao Državni hidrometeorološki zavod, dok HAC upozorava vozače da ovoga vikenda ne kreću na put bez praćenja prognoze i zimske opreme.

Za vikend nam stiže snijeg | Ilustracija: Pexels

Za vikend nam stiže snijeg | Ilustracija: Pexels

Nakon današnjeg južnog vjetra, kiše i iznadprosječno visokih temperatura koje će mjestimice sezati i do 20 stupnjeva, meteorolozi najavljuju veliku promjenu vremena koja nam stiže već u subotu. Temperatura će pasti za 15 stupnjeva, a Hrvatsku će zabijeliti i snijeg.

Narančasto upozorenje za Dalmaciju, žuto za ostale

– Snijeg ćemo imati tek u subotu poslijepodne. Prvo naravno stiže u Gorski kotar i tamo će ga pasti najviše, od 30 do 50 centimetara. U Lici će ga biti manje, od 10 do 20 centimetara. Navečer će ga biti i u središnjoj Hrvatskoj. Moguće je i u nizinama. Ne očekujem da će ga biti puno u Zagrebu. Međutim, Zagorje i Medvednica su druga priča, najavio je meteorolog Nove TV Nikola Vukić Topić, piše dnevnik.hr.

Državni hidrometorološki zavod izdao je za danas ‘narančasto’ upozorenje za područje Dalmacije zbog olujnog juga brzine i do 40 kilometara na sat. Isto upozorenje na snazi ostaje i za sutra, ali potencijalno opasno vrijeme ‘žutom’ je označeno za cijelu Hrvatsku zbog jakog vjetra, pri čemu treba pripaziti na krhotine koje lete nošene vjetorm. Posebno upozorenje vrijedi u noći sa subote na nedjelju te za nedjelju u Zagrebačkoj i Gospićkoj regiji gdje se očekuje snijeg i otežani uvjeti za vožnju.

Hrvatske autoceste upozoravaju građane da za vikend ne donose nepromišljenje odluke prilikom putovanja, jer se očekuje da će ceste biti prekrivene snijegom i susnježicom, osobito u nedjelju.

Susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača

– Prema prognozi DHMZ-a tijekom vikenda očekuju se susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, osobito u gorskoj Hrvatskoj, stoga apeliramo na dodatan oprez u prometu. Sve zimske ekipe HAC-a su na terenu, prate se temperature i uvjeti na cesti kao i prognoza za mikro lokacije te se prema potrebi tretiraju sve asfaltne površine kako ne bi došlo do zaleđivanja asfalta. Međutim, vaša sigurnost je i u vašim odlukama. Ne donosite nepromišljene odluke, priopćio je HAC.

Ako je, primjerice, na Ziru sunčano, a dionica od Svetog Roka je zatvorena, postoji valjani razlog zašto je tako. Moguća je ili orkanska bura ili snježni zapusi, pojašnjavaju iz HAC-a.

Prije putovanja provjerite stanje na cestama

Građani nepoštivanjem ograničenja dovode u opasnost sebe i druge koji u neprohodnim uvjetima kreću u spašavanje (radnici HAC-a, HGSS, policija i hitni medicinski timovi) i izlažu svoje živote kako bi spasili vas, upozoravaju iz Hrvatskih autocesta.

– Ne krećite na put bez adekvatne zimske opreme. Dok traju snježne padaline brzinu vožnje potrebno je prilagoditi trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti. Ne zaustavljajte vozilo na zaustavnoj traci i u tunelima zbog postavljanja lanaca, stanite na odmorištu. Oprez zbog moguće poledice na vijaduktima i izlasku iz tunela. Ne pretječite ralicu. Molimo sve korisnike da prije putovanja provjere stanje na cestama, apeliraju iz HAC-a.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap