Za Veliki petak neke transakcije neće biti moguće, evo o čemu se radi

Ana Kanazir
26. ožujka 2023.
Novosti
A- A+

Iz Hrvatske narodne banke imaju obavijest za sve građane. Naime, na Veliki petak, 7. travnja, neće se moći izvršiti plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama jer je se ovaj dan smatra neradnim u posebnom platnom sustavu Europske središnje banke, TARGET-HR.

Plaćanje karticom

Kartica | Ilustracija: Rawpixel

Platni sustav TARGET-HR je sustav preko kojega Hrvatska narodna banka vodi račune banaka i u kojem se izvršavaju i namiruju platne transakcije u eurima, a koji neće raditi na Veliki petak. Ipak, za klijente kojima banka omogućava uslugu instant plaćanja bit će moguće izvršiti plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst.

Ovaj sustav ne radi na određene dane, kao što su: Nova godina, Uskrsni ponedjeljak, praznik rada, Božić, Sveti Stjepan, ali i na Veliki petak. U ove dane se ne mogu izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama. Odnosno, plaćanja kod kojih platitelj ima račun u jednoj banci, a primatelj plaćanja u drugoj banci. Važno je napomenuti kako ovo neće imati utjecaja na plaćanje između računa koji se vode u istoj banci, a neće imati utjecaja ni na plaćanja platnim karticama ili na podizanje gotovine na bankomatima.

Ipak, za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant plaćanja, bit će moguće izvršiti instant plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, 365 dana godišnje. Ovdje spadaju Addiko bank, Hrvatska poštanska banka, Partner banka, Privredna banka Zagreb, Zagrebačka banka, Istarska banka Umag, BKS Bank AG.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap