Za tisuće starijih osoba organizirali nabavu i dostavu hrane, lijekova…

Jasmina Grgurić
17. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Starijim osobama u ruralnim područjima najveći je problem prijevoz. O njemu im ovisi odlazak u trgovinu, apoteku, liječniku… Često sami i bolesni, nemaju kako obaviti osnovne svakodnevne aktivnosti i poslove. Dvije udruge uz pomoć državne i lokalnih vlasti osmislile su kako umirovljenicima sve što im je potrebno dovesti na kućni prag.

Ilustracija: Rawpixel

Udruge Labin Zdravi grad i “Dodir nade” zajedničkim su snagama započele novi projekt pomoći starijim osobama “MOST – Moja mobilna starost”. Odobravanjem sredstava udruzi Labin Zdravi grad od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike otvorila se mogućnost za jaču i kvalitetniju izvaninstitucionalnu skrb za starije osobe na području Labinštine.

Na Labinštini živi više od 5.900 osoba starijih od 60 godina s kroničnim oboljenjima koja im onemogućuju autonoman život, društveni život i mobilnost te narušavaju kvalitetu života.

Želite 420 kuna za pomoć i njegu u kući? E onda morate ispuniti ove nevjerojatne uvjete!

Navedene udruge ojačanim kapacitetima u suradnji s Gradom Labinom i općinama Labinštine pružat će usluge nabave namirnica, lijekova, uputnica, recepata i drugih potrepština i obavljanje njege i pomoći u kući za starije i nemoćne osobe za cijelu Labinštinu te organiziranja i dostave obroka za područje grada Labina.

Korisnik će plaćati samo cijenu proizvoda ili usluge (obroka, namirnica, lijekova, i dr.), dok će prijevoz biti besplatan. Usluga prijevoza starijih osoba do liječnika, banke, pošte i sličnih njima važnih mjesta trenutno je radi epidemioloških razloga obustavljena, međutim ukoliko prilike dozvole, uvest će se i usluga prijevoza.

“Često nam se obraćaju naši stariji sugrađani koji ne mogu računati na pomoć članova obitelji oko nabavke hrane i lijekova. To je problem kojeg smo prepoznali i na ovaj način rješavamo. Cilj projekta je, između ostalog, poboljšati kvalitetu života starijih osoba, jačati izvaninstitucionalne usluge za starije osobe, omogućiti dostupnost usluge korisnicima na dislociranim mjestima stanovanja, naravno, uvijek uz poštivanje mjera zaštite od virusa COVID-19, posebice za osjetljive skupine, što starije osobe i jesu. Ovim projektom obuhvatili smo cijelu Labinštinu, i to upravo sada kada su starije osobe najviše ugrožene i trebaju našu pomoć, čak i više nego ranije”- rekla je labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada, piše Glas Istre.

Za tisuće starijih osoba organizirali nabavu i dostavu hrane, lijekova…
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap