WHO: Osobe starije od 60 godina trebaju odgoditi putovanja

Jasmina Grgurić
1. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Više od 50 država donijelo je strože mjere o putovanjima kako bi spriječile ulazak novog soja koronavirusa – omikrona – u njihovu zemlju. No, u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji smatraju kako to nije učinkovit potez te da se od putovanja trebaju suzdržati samo osobe starije od 60 godine te rizične skupine građana.

Photo: Rawpixel

Opće zabrane putovanja neće spriječiti širenje omikrona, ali putovanja trebaju odgoditi osobe starije od 60 godina, upozorila je u utorak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Otkako su doznale za novi soj, čak 56 zemalja donijelo je mjere kojima ograničavaju putovanja.

“Opće zabrane putovanja neće spriječiti međunarodno širenje virusa, a bit će težak teret za živote ljudi i zarađivanje za život” – ističu iz WHO-a.

Smatraju da bi takve mjere mogle imati negativan učinak na zdravstvene sustave u pandemiji, jer bi mogle odvratiti države da prijave nova sekvenciranja i epidemiološke podatke.

Pozivaju stoga samo osobe koje nisu dobra zdravlja te im prijeti teži oblik covida da odgode putovanja.

cijepljenje
Još jedna europska zemlja uvodi obavezno cijepljenje za starije od 60 godina

“Osobe iznad 60 godina i one s komorbiditetima (srčane bolesti, karcinom, dijabetes) trebaju odgoditi putovanja”, preporučuje WHO.

Putnike pozivaju da budu “na oprezu”, da se cijepe te iako su se cijepili da nose maske i održavaju fizički razmak, izbjegavaju okupljanja te provjetravaju prostorije.

Afrika je tražila da se ukinu ograničenja za njezine putnike koje su donijele brojne zemlje diljem svijeta.

“Sve mjere moraju biti proporcionalne riziku, ograničene u vremenu i primijenjene poštujući dostojanstvo putnika, ljudska prava i temeljne slobode”, piše WHO.

WHO: Osobe starije od 60 godina trebaju odgoditi putovanja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap