Vraćanje sata unatrag nije bezazleno: Negativne strane osjetit će ljudi s demencijom

Matej Markovinović
28. listopada 2023.
Novosti
A- A+

Vraćanje sata unatrag za neke znači sat vremena više sna, a za neke znači stvaranje novih problema. Britansko Društvo za Alzheimerovu bolest kaže da vraćanje sata može ozbiljnije dezorijentirati ljude koji boluju od demencije.

Foto: Unsplash

ko računanje vremena. Iako se mnogi vesele što će spavati sat vremena duže, takva promjena može negativno utjecati na ljude s demencijom. Preciznije rečeno, britansko Društvo za Alzheimerovu bolest kaže da ih vraćanje sata unatrag može dezorijentirati.

Budući da zimska jutra postaju mračnija, ljudima s demencijom može biti teško prilagoditi svoje obrasce spavanja jer im treba više vremena da se naviknu na novu situaciju. Kako prenosi BBC, neke osobe s demencijom mogu doživjeti i sindrom zalazećeg sunca, što nosi sa sobom promjenu ponašanja u kasnijim poslijepodnevnim satima obilježenu uznemirenošću i zbunjenošću.

Stariji gospodin sjedi na obali
Demencija – što je uzrokuje, kako je prepoznati i može li se liječiti?

Doktor Tim Beanland iz Društva za Alzheimerovu bolest ističe da je za većinu nas vraćanje satova unatrag pothvat koji ne utječe puno na nas i koji samo zahtijeva da prilagodimo kazaljke na satovima kod kuće. Međutim, za osobe s demencijom to može izazvati tjeskobu, zbunjenost i razdražljivost.

Inače, recentni statistički podaci pokazuju kako u Hrvatskoj od demencije boluje više od 100.000 osoba. Demencija se najčešće pojavljuje kod osoba starijih od 80 godina, a prvi je simptom gubitak pamćenja i općenita zaboravnost. Više o demenciji pročitajte u našem tekstu ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap