Voće prepuno visokim razinama pesticida: Kamion iz Turske zaustavljen je na granici s Hrvatskom

Luka Kalac
2. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Na granici s Hrvatskom zaustavljen je kamion koji je prevozio kruške iz Turske u kojima je otkriven pesticid metoksifenozid. Ta supstanca je zabranjena u Europskoj uniji jer je opasna za zdravlje. Utvrđeno je kako su te kruške u sebi sadržavale sedam puta višu razinu te kemikalije nego što je ona dozvoljena. Isto tako, sličan scenarij se odvio u studenom prošle godine, također s kruškama iz Turske.

Svježe organske kruške ispale iz košare

Kruške | Foto: Freepik / azerbaijan_stockers

Analizom su utvrđene visoke razine zabranjene kemikalije u voću iz Turske pa je kamion prepun kruški na granici s Hrvatskom vraćen u Tursku. Voće iz Turske u sebi sadrži visoke koncentracije pesticida metoksifenozida. Riječ je o supstanci zabranjenoj u Europskoj uniji, prema najnovijim izvještajima europskog sustava za brzo uzbunjivanje u prometu hrane.

Na granici s Republikom Hrvatskom provedena je analiza kojom je otkriveno kako su kruške iz Turske sadržavale poprilično visoke udjele pesticida metoksifenozida, zbog čega je prekršena regulativa o sigurnosti hrane.

Kruške nisu dospjele na police trgovina u Hrvatskoj

Sretna okolnost je ta da je analiza napravljena dok je kamion bio još na granici s Hrvatskom pa voće s ovim pesticidom nije dospjelo na police trgovina. Čim su se doznali rezultati analize, kamion je vraćen pošiljatelju u Tursku.

Provjerom je utvrđeno kako je u tim kruškama bilo 0,075 mg/kg metoksifenozida. S obzirom na to da je dopuštena vrijednost 0,01 mg/kg, u pitanju je sedam i pol puta viša razina ovog pesticida. Štetnost ove kemikalije utvrđena je nakon niza provedenih istraživanja na štakorima i psima. Dugotrajna izloženost ovom pesticidu izaziva probleme s jetrom, krvlju i štitnjačom, pokazali su rezultati istraživanja. Otežano disanje, mučnina i zviždanje u plućima, samo us neki od ozbiljnih simptoma koje su razvile osobe izložene tom pesticidu, piše dnevno.hr.

povrce
Jedemo li 'domaće i nešpricano'? Stručnjaci otkrili kome bismo više trebali vjerovati

Događalo se i prije

Valja se prisjetiti kako ovo nije prvi put da je voće koje je iz Turske trebalo dospjeti na police trgovina u Hrvatskoj analizirano čime su utvrđene određene nepravilnosti. Još u studenom 2023. godine Europska agencija za brzo uzbunjivanje u prometu hrane izvijestila je o povlačenju uvoznih krušaka s tržišta zbog otkrivenih ostataka pesticida fosmeta. Inače, ta kemikalija je potencijalno opasna za zdravlje ljudi, navodi dnevno.hr.

Upravo ostaci te kemikalije predstavljaju ozbiljan rizik po zdravlje potrošača. Tada je službena kontrola pronašla navedeni pesticid u kruškama na prodajnim mjestima u Hrvatskoj. Te kruške su povučene iz prodaje, a zatim i uništene.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap