Vlasti odlučile: “Brinite se za starije roditelje ili vam skidamo plaću za 30 posto!”

Josip Mihaljević
22. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Čak i hrvatski zakoni obvezuju djecu na brigu o svojim starijim roditeljima, ali kontrole su rijetke pa je pitanje koliko se to provodi. Jedna pokrajina u Indiji, gdje je taj problem daleko rašireniji, odlučila je radnicima skinuti 30 posto s plaće ako ih uhvate da se ne brinu za svoje starije.

siromaštvo

Foto: Pexels

Vlasti u Indiji drastično će kažnjavati radnike koje uhvate da se nedovoljno dobro skrbe o svojim starijim roditeljima, piše theprint.in. Stranka BJP (Bharatiya Janata Party) koja je na vlasti u pokrajini Maharashtra (s populacijom preko 100 milijuna ljudi), odlučila se na drastičan potez jer je problem nebrige za starije u toj regiji široko rasprostranjen. Ovaj projekt zaživio je pak samo u jednom manjem dijelu te pokrajine, ali odjeknuo je na nacionalnoj razini.

U utorak su izglasali prijedlog prema kojem će radnici, koji se ne brinu o roditeljima, dobiti umanjenje plaće za čak 30 posto. Oduzeti novac će ići direktno njihovim roditeljima za koje nisu ispunili ni osnovne obveze.

“Dobili smo puno usmenih pritužbi na naše zaposlenike, da se ne brinu o svojim roditeljima. Šalju ih u domove za starije, snahe se ne brinu za njih. Tako da smo odlučili da kazne postanu pravilo. Nisam previše siguran oko ovoga, mislim da smo prvo administrativno tijelo koje je donijelo takvu odluku”, kazao je Rahul Kendre (BJP), predsjednik svojevrsne parlamentarne skupštine koja je zadužena za tu pokrajinu.

Prijedlog su praktički jednoglasno podržale i druge opozicijske stranke, a izglasan je jednoglasno.

Prema prijedlogu, vlasti će “potajno” analizirati ponašanje zaposlenika i istraživati svaku pritužbu na nemar.

Copy link
Powered by Social Snap