Vlast u Buzetu preuzela – Mižerna Penzija: Vladat će do Pepelnice, donosimo što je obećala

Milan Dalmacija
25. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Došlo je vrijeme karnevala, kad maškare preuzimaju vlast u brojnim gradovima diljem Hrvatske, kako bi otjerale zimu i zloduhe. Tako je bilo i u Buzetu, gdje je ključ grada od gradonačelnika Damira Kajina preuzela pusna gradonačelnica Mižerna Penzija.

Ključeve Grada Buzeta je od gradonačelnika Damira Kajina preuzela Mižerna Penzija | Foto: Gordana Čalić Šverko/Glas Istre

S početkom “petog godišnjeg doba”, maškare su smijenile gradonačelnika Buzeta, Damira Kajina i primopredajom ključa preuzele vlast. U Kajinovu je fotelju tako sjela pusna gradonačelnica Mižerna Penzija.

– Imamo gradonačelnicu! Znam da će sada obećavati sve i svašta, no bez obzira na sve, ključ je njen i mi ćemo joj pomoći koliko budemo mogli, kada već drugi neće pomoći meni, poručio je Damir Kajin, dok je Mižerna Penzija dodala da su je “izbrali sto posto i ni rabilo poći u drugi krug” i obećala da u vrijeme njenog mandata nitko neće biti “ni žejan, ni lačan, ku gre u maškare”, piše Glas Istre.

Tradicija koja se nastavlja

Nakon što je Mižerna Penzija, pravim imenom Stanka Krulčić svima poželjela dobre ferije, maškarano je društvo objesilo pusta Finita Koronića te podiglo zastavu Svetiivanjskih mačkara, koje su ovogodišnji domaćini Buzetskog karnevala. Srećom, karnevalska tradicija se prenose s generacije na generaciju u sve većem broju. Tako će u maškarama Svetog Ivana ove godine biti više od 100 sudionika.

– Nakon pandemijske pauze konačno smo se punim plućima vratili u maškare i maškarane aktivnosti. Drago mi je što su mjesni odbori ponovno prigrlili i večernje maskenbale i potrudili se popuniti program pusnih događanja. Maškare predstavljaju tradicijsku manifestaciju bitnu za lokalnu sredinu, ali privlače i goste u destinaciju koji su željni takvih programa koji se temelje na tradicijskim običajima, rekla je Iva Jeletić Prodan, predstavnica organizatora Buzetskog karnevala, Turističke zajednice, Grada Buzeta i gradskog komunalnog poduzeća Park.

Uvod u korizmu

Sve je počelo još na Antunovo, odnosno Antonje kako bi rekli u Buzeštini. Nakon primopredaje ključa, karneval se nastavlja maskenbalima u Štrpedu, Sovinjaku, Roču, Prodanima i Krušvarima. U Buzetu će, pak, prve subote u veljači maškarane skupine postaviti svoje maske i instalacije u maškaranom parku kod Narodnog doma, gdje će biti prezentirana i tradicionalna jela.

Očekuje se i dječji karneval, veliki maškarani mimohod na pusnu nedjelju, a na Pepelnicu će se od Svetog Ivana do Mosta odigrati svetiivanjska igra na ruh. Tad će spaliti pusta, vratiti ključ grada Damiru Kajinu i tako započeti razdoblje korizme, odnosno uvod u novi životni ciklus, s obzirom na to da maškare od pamtivijeka na ovaj način tjeraju zimu i sve zle sile.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap