Vlada “zahvalila na suradnji” petorici članova Znanstvenog savjeta koji su potpisali apel u nedjelju

Josip Mihaljević
8. prosinca 2020.
Novosti
A- A+

Vlada je jučer kasno navečer iz Znanstvenog savjeta  izbacila pet znanstvenika, a njima je zajedničko što su potpisali apel o dubokoj zabrinutosti zbog širenja koronavirusa u Hrvatskoj. Iz Vlade poručuju da znanstvenici nisu izbačeni nego su im se “zahvalili na suradnji”, no sami znanstvenici potvrđuju da više nisu članovi tog tijela.

plenkovic

Foto: Youtube screenshot

Branko Kolarić, Igor Rudan, Petra Klepac, Andreja Ambriović Ristov i Nenad Ban više nisu u Znanstvenom savjetu Vlade, posebnom savjetodavnom tijelu koje od početka epidemije na volonterskoj bazi savjetuje izvršnu vlast oko epidemije u Hrvatskoj, objavio je jučer Večernji list.

Tako je broj članova Znanstvenog savjeta pao s 15 na 10, a “izbačenim” znanstvenicima je zajedničko što su supotpisali apel hrvatskim građanima i Vladi RH o zabrinutosti širenja epidemije u nedjelju.

Međutim, iz Vlade su jučer demantirali ovu informaciju, iako znanstvenici tvrde da više nisu dio Znanstvenog savjeta:

“Slijedom pojave netočne informacije da je predsjednik Vlade donio odluku o izbacivanju petorice članova Vladinog Znanstvenog savjeta, držimo nekorektnim da se objavljuju takvi navodi i članci bez prethodne provjere njihove točnosti. Predsjednik Vlade nije donio takvu odluku.

Zahvaljujemo onim članovima Znanstvenog savjeta koji su ovu netočnu informaciju prenijeli medijima. To je sigurno bio “epidemiološki”, a ne politički potez”, navode u priopćenju.

Nenad Ban potvrdio da više nije u Znanstvenom savjetu

Demantiju unatoč, molekularni biolog Nenad Ban potvrdio je za Večernji list da više nije član Znanstvenog savjeta.

“Istina je, barem što se mene tiče. Žao mi je zbog toga, ali to što više nisam u ovoj formalnoj ulazi me neće spriječiti da uvijek ponudim svoj savjet ili mišljenje koje je shodno situaciji koliko mi znanje dopušta. Nadam se da će to koji puta pomoći da se lakše nosimo s teškom situacijom s kojom smo svi suočeni. To sam poručio i premijeru”, kazao je Ban za Večernji list.

Članovi savjeta tražili da se izbaci Gordan Lauc?

Znanstvenike je nazvao član i koordinator Znanstvenog savjeta Zvonimir Frka-Petešić, koji im je poručio da je međusobno povjerenje narušeno i da suradnja nema smisla ako pojedini članovi u subotu poslijepodne obavljaju višesatne razgovore o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, a idući dan upućuju apel hrvatskoj javnosti kojim se neskriveno proziva Vladu i Stožer te iznose političke optužbe, piše Jutarnji list.

Kako kažu neki sugovornici Jutarnjeg lista, premijeru je zasmetala činjenica što na sastancima Znanstvenog savjeta nitko nije ima što prigovoriti, a već idućeg dana javno istupaju i kritiziraju upravljanje epidemijom.

Zanimljivo, Jutarnji piše kako su na videosastanku u subotu, danu prije upućivanja apela, članovi Znanstvenog savjeta tražili da se iz njega izbaci Gordan Lauc čije javno djelovanje učestalo kritiziraju.

Osim Nenada Bana, preostali znanstvenici još se nisu oglasili o izbacivanju iz Znanstvenog savjeta koji je sada ostao na dva epidemiologa – Krunoslavu Capaku i Ozrenu Polašeku.

Izbacivanje znanstvenika iz Vladinog tijela danas su kritizirali znanstvenici Ivan Đikić i Igor Štagljar, ali i oporba

Zvonimir Frka-Petešić održat će konferenciju za medije u 13 sati na temu izbacivanja znanstvenika iz Savjeta.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap