Vlada uputila izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju u saborsku proceduru

Josip Mihaljević
7. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Javno savjetovanje o izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju je završilo, a Vlada je na današnjoj sjednici novi prijedlog zakona uputila u saborsku proceduru. Očekuje se da će prvo čitanje biti prije ljetne stanke, drugo na jesen, a predviđeni datum stupanja na snagu jest 1. siječnja 2023. godine.

marin piletic

Foto: Ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić | Youtube screenshot

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju te ga je uputila u saborsku proceduru. Rast najnižih i obiteljskih mirovina, kao i novi model prema kojem će umirovljenici moći zadržati svoju mirovinu i naslijediti dio mirovine preminulog glavne su promjene u novom Zakonu o mirovinskom osiguranju.

Očekuje se kako će se prvo čitanje u Saboru dogoditi prije ljetne stanke, drugo na jesen, a predviđeni datum stupanja na snagu je 1. siječnja 2023. godine.

umirovljenica
'Moja mirovina iznosi 2.600, suprugova je bila 3.000 kuna. Koliko mogu naslijediti?'

“Predloženim izmjenama Vlada zapravo nastavlja djelovati na unaprjeđenju položaja i proširivanju materijalnih prava naših umirovljenika. Povećanje adekvatnosti mirovina uz održivost mirovinskog sustava jedan je od primarnih ciljeva i ključnih prioriteta u programu Vlade do 2024. godine, a kojim nastavljamo skrbiti za više od 1,2 milijuna naših umirovljenika”, kazao je ministar rada Marin Piletić.

Ovim prijedlogom zakona ispunit će se mjera iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti o povećanju adekvatnosti mirovina kroz nastavak mirovinske reforme, dodaje Piletić. Zatim je nabrojao ciljeve zakonskih izmjena:

“Omogućavanje korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine u slučaju smrti supružnika predstavlja vrlo važnu novinu u našem mirovinskom sustavu. Predstavlja i značajan iskorak koji do sada nije omogućavao istovremenu isplatu dvije mirovine, nego samo jedne koja je povoljnija.

Korisnici mirovina koji zbog smrti bračnog ili izvanbračnog druga ostaju bez značajnog dijela prihoda kućanstva potencijalno su izloženiji riziku od siromaštva. Korištenjem dijela obiteljske uz osobnu mirovinu ublažit će se posljedice smanjenja realnih prihoda. Ovom novinom bit će obuhvaćeno više od 155 tisuća korisnika s predviđenim prosječnim povećanjem ukupnog prihoda od 510 kuna mjesečno”, nastavlja Piletić.

Nadalje, povećanjem mirovinskog faktora kod obiteljskih mirovina one će rasti 10 posto za više od 136 tisuća korisnika, a najniže mirovine rastu 1,5 posto u 2023. i 1,5 posto u 2025. godini.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap