Vlada pozvala obitelji da korisnike domova vrate kućama, odaziv minimalan!

Jasmina Grgurić
16. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Preko stotinu osoba zaraženo je u hrvatskim domovima za starije i nemoćne osobe, a starije osobe čine najveći udio među teško oboljelima i umrlima od koronavirusa. Alarmantno stanje je i u susjednoj Sloveniji u kojoj se proboj u domove dogodio na samom početku epidemije, zbog čega imaju više od 80 posto starijih i nemoćnih među umrlima od COVIDa-19. Ni pokušaji Vlade pritom nisu pokazali rezultate.

Foto: Pixabay

Više od 80 posto preminulih osoba koje su bile zaražene koronavirusom u Sloveniji, bili su stariji od 75 godina, dok ih je polovina starija od 85 godina, pri čemu su imali i niz ostalih bolesti. Naši susjedi imaju manji broj zaraženih osoba nego mi, jučerašnja brojka pokazivala je 1.248 osoba, ali gotovo dvostruko veću smrtnost, 61 umrlu osobu.

Slovenski radio naveo je podatak da je najviše smrtnih slučajeva zabilježeno u domovima za starije i nemoćne osobe, gdje se proboj virusa dogodio na samom početku epidemije. Tako su čak tri četvrtine ukupno preminulih korisnici takvih ustanova.

Pola svih smrtnih slučajeva zbog korone događa se u domovima za starije?

Slovenska tiskovna agencija (STA) objavila je početkom tjedna da su svi umrli stariji od 45 godina, da je 13 smrtnih slučajeva u dobi od 75 do 84 godine te čak 31 žrtva među starijima od 85 godina.

Takvi podaci ozbiljno su upozorenje ostalim zemljama, pa i Hrvatskoj koja ima više od stotinu zaraženih osoba u osam domova za starije i nemoćne. I naši su susjedi uveli mjere te zabranili posjete još početkom ožujka, a organizirali su i liječničke timove kako bi pomogli osoblju i njegovateljicama. No, stanje se nije popravilo.

Također, nije uspio ni pokušaj Vlade da dio štićenika iz domova kućama vrate njihovi bližnji, jer se minimalan broj obitelji odazvao takvom apelu.

Podsjetimo, nakon prvog slučaja širenja zaraze u splitskom Domu za starije, jedna medicinska sestra svjedočila je anonimno, kazavši za medije kako je čudi što obitelji nisu došle odvesti svoje bližnje iz domova kućama na samom početku epidemije kako se ne bi zarazili. Ministrica Vesna Bedeković za Mirovina.hr kazala je da obiteljima koje žele to treba omogućiti, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. No, čini se kako obitelji nisu pretjerano zainteresirane za skrb o svojim roditeljima, djedovima i bakama, kod kuće.

 

Vlada pozvala obitelji da korisnike domova vrate kućama, odaziv minimalan!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap