Vlada jednoglasno prihvatila isplatu covid dodatka. Plenković: “To je važna poruka društvene solidarnosti”

Josip Mihaljević
14. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Na trećoj točki dnevnog reda sjednice Vlade nalazi se i “Prijedlog odluke o isplati jednokratno novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19”.

vlada

Foto: vlada.gov.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na početku sjednice komentirao aktualnu epidemiološku situaciju.

“Imamo osmi tjedan zaredom situaciju u kojoj nam broj potvrđenih slučajeva raste, nažalost i broj preminulih sugrađana. U utrci smo između širenja zaraze i procjepljivanja naših sugrađana. Činjenica da je i hladnije vrijeme u zadnjih nekoliko dana, to nije okolnost koja nam ide u prilog. Stoga još jednom apeliram na sve da uz sve ono što poduzimamo kroz mjere i kroz cijepljenje dodatno osnažimo vlastitim primjerima i osobnom odgovornošću”, kazao je premijer.

Osvrnuo se i na covid dodatak:

“Podsjetit ću da ćemo danas na sjednici Vlade donijet odluku o takozvanom covid dodatku za preko 850 tisuća naših umirovljenika, svih onih čija je mirovina niža od 4.000 kuna. To je važna poruka društvene solidarnosti, siguran sam da će pomoći našim umirovljenicima. Zahvaljujem ministru Aladroviću, ministru Mariću, predsjednici Matice umirovljenika Višnji Fortuni, predsjednici Sindikata umirovljenika Jasni Petrović, predsjedniku HSU-a gospodinu  Gabričeviću na dijalogu kojeg smo vodili proteklih mjeseci gdje smo pronašli prihvatljivo rješenje u pogledu sredstava koja su nam na raspolaganju”, kazao je Plenković.

Jednoglasno izglasana odluka o covid dodatku

Treća točka dnevnog reda bila je isplata covid dodatka. Ministar Aladrović je predstavio odluku:

“Ovom odlukom predlažemo isplatu jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine ostvarene u RH, koji imaju prebivalište u RH, a nisu zaposleni i ako im mirovinska mjesečna primanja ne prelaze iznos od 4.000 kuna. Iznos jednokratnog novčanog primanja ovisan je o visini mirovinskog primanja. Tako će se umirovljenicima s mirovinom do 1.500 kuna isplatiti iznos od 1.200 kuna. Umirovljenici s mirovinama između 1.500 i 2.000 kuna isplatit će se 900 kuna. Umirovljenicima s mirovinom između 2.000 i 3.000 kuna isplatit će se 600 kuna te umirovljenicima s mirovinom između 3.000 i 4.000 kuna isplatit će se covid dodatak od 400 kuna”, kazao je Aladrović.

Uz mirovinska primanja uz mirovinu iz I. i II. stupa uračunavaju se iznosi dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina i drugi dodaci koji se isplaćuju za mirovinu, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatka za pomoć i njegu.

Isplata ide u dva navrata.

“Koncem travnja ove godine za korisnike mirovine koji primaju samo mirovinu iz RH i u srpnju za korisnike inozemnih mirovina te onih korisnika kojima rješenje o pravu na mirovinu bude doneseno naknadno. Jednokratno primanje nije oporezivo, ne može biti predmet ovrhe i neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja”, kazao je Aladrović.

Potrebno je osigurati sredstva u proračunu u iznosu od 600 milijuna kuna. Za provedbu odluke zadužen je HZMO.

Vlada je jednoglasno prihvatila odluku.

 

Vlada jednoglasno prihvatila isplatu covid dodatka. Plenković: “To je važna poruka društvene solidarnosti”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap