Više od godinu dana nakon: DORH čeka mišljenje o postupanju splitskog doma za starije tijekom prvog vala

Josip Mihaljević
21. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Gotovo godinu i pol dana nakon proboja virusa u Dom za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici nadležna tijela i dalje nisu utvrdila činjenice. Općinsko državno odvjetnišvo angažiralo je vještake iz Osijeka kojima je cilj utvrditi jesu li korisnici u pandemijsko vrijeme bili savjesno liječeni.

dom za starije split

Foto: Dom za starije i nemoćne Split, Vukovarska | dzsino-split.hr

U travnju prošle godine gledali smo šokantnu evakuaciju korisnika iz Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog proboja koronavirusa, a vrlo brzo su se pojavile sumnje da je pritom učinjeno nekoliko propusta. Više od godinu dana kasnije, stručnjaci s osječkog Medicinskog fakulteta utvrdit će je li 18 zaraženih korisnika koji su kasnije preminuli bilo savjesno liječeno, piše Index.hr.

Njihovo mišljenje i što bržu izradu izvještaja zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje još od travnja 2020. godine provodi izvide.

Splitski su državni odvjetnici Indexu kazali kako postoji osnovana sumnja  u počinjenje kaznenog djela širenja i prenošenja zarazne bolesti iz članka 180. i dr. Kaznenog zakona te kako je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu radi utvrđivanja činjeničnog stanja nalogom odredilo provedbu sudsko-medicinskog vještačenja koje je povjereno Medicinskom fakultetu u Osijeku.

dom za starije split
Što do sada znamo o evakuaciji štićenika iz splitskog Doma za starije i nemoćne?

“Činjenica je da je Općinsko državno odvjetništvo u Splitu požurilo izradu pisanog nalaza i mišljenja koji je neophodan za donošenje konačne državnoodvjetničke odluke u ovom kaznenom predmetu”, odgovorili su iz ODO Split portalu Index.hr.

Podsjetimo još da je ravnatelj tog doma (i još uvijek je) Ivan Škaričić, bivši HDZ-ov gradonačelnik Omiša, a u Upravno vijeće postavljen je umirovljeni vinar Ivan Glavota iz koalicijskog HČSP-a. Eventualni propusti u domu oko postupanja sa zaraženim pacijentima tim su gori jer se, barem u slučaju glavnog i odgovornog, radi o osobi koja nema previše iskustva u sustavu socijalne skrbi. Prisjetimo se još da je postojala kakofonija informacija o tomu da su korisnici desetak dana prije utvrđivanja zaraze imali temperaturu, da je glavna sestra od županijskog stožera tražila zaštitnu opremu koja nije stigla i da su liječnici zvali epidemiologe koji se nisu javljali na telefon.

Sve te okolnosti trebaju utvrditi vještaci iz Osijeka kako bi ova priča nakon više od godinu dana mogla biti završena.

 

 

 

Više od godinu dana nakon: DORH čeka mišljenje o postupanju splitskog doma za starije tijekom prvog vala
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap