Vilim Ribić: Koliko je vlast uspješna, treba pitati umirovljenike koji žive s 560 eura

Jasmina Grgurić Zanze
10. travnja 2024.
Novosti
A- A+

Nekadašnji sindikalist Vilim Ribić nositelj je liste Socijaldemokrata na parlamentarnim izborima u petoj izbornoj jedinici. Smatra da aktualna vlast nema prava rješenja pa zato nude svoj program i plan za umirovljenike. Koliko je Vlada uspješna, smatra Ribić, treba pitati umirovljenike koji preživljavaju s 560 eura mirovine. One bi se prema njegovom mišljenju odmah mogle podići za 30 posto, tim više jer imamo najmanji udio mirovina u BDP-u u Europi.

vilim ribić

Foto: Vilim Ribić | Youtube screenshot

Umirovljeni sindikalni čelnik Vilim Ribić nositelj je liste Socijaldemokrata u petoj izbornoj jedinici. Dugogodišnji sindikalist ocjenjuje da realnog rasta standarda u Hrvatskoj nema. Zaposlenost je povećana, kaže, zbog uvoza stranih radnika, a nezaposlenost smanjenja iseljavanjem. Dotaknuo se i pitanja mirovina.

‘Mirovine mogu odmah rasti za 30 posto’

– Aktualna vlast nema rješenja za zaustavljanje iseljavanja. O njihovim uspjesima trebalo bi pitati i umirovljenike koji preživljavaju s 560 eura mirovine i one s primanjima ispod medijalne plaće, rekao je Vilim Ribić. Na konferenciji za novinare kazao je i da Socijaldemokrati imaju realan plan i program za umirovljenike, piše N1.info.hr.

Smatra da mirovine odmah mogu rasti za 30 posto. Jamstvo za to je jedan od najmanjih udjela za mirovine u BDP-u u Europi, o čemu smo pisali ovdje.

Rast plaća treba biti brži od rasta BDP-a

Željko Šemper u prvom planu, novci u pozadini
Šemper pojasnio što će se dogoditi ako HDZ digne plaće više nego mirovine

– Politika plaća bit će sustavna, postavit ćemo jasne odnose između javnog i privatnog sektora koji će biti stabilni. Prilagodit ćemo rast plaća rastu cijena i inzistirati na tome da plaće rastu brže od BDP-a. To je jedini način da budemo konkurentni onim zemljama u koje naše ljudi odlaze, najavio je Ribić.

Rast plaća, ističe, posljedica je kretanja na tržištu radne snage koja nedostaje i treba je više platiti. Ribić smatra nerealnim premijerovo obećanje o rastu plaće s 1.240 na 1600 eura u idućem mandatu. To, naime, ovisi o nizu varijabli na koje se ne može utjecati, a to su ekonomska kretanja, inflacija, rat u Ukrajini i drugo. Standard građana je pogoršan. Bio bi i gori da Vlada nije učinila neke pozitivne korake, poput povećanja minimalne plaće i zamrzavanja cijene energenata. Ipak, prava socijalna situacija bit će vidljiva nakon izbora, mišljenja je Ribić.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap