[VIDEO] Zlostavljanje stanara u domovima za starije često je teško dokazati – ovoj obitelji je uspjelo

Jelena Ratko
10. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Obitelj 89-godišnjaka iz Michigana podiže sudsku tužbu protiv umirovljeničkog doma u gradu Livoniji nakon što je snimka sa skrivene kamere otkrila da je uzastopno zlostavljan od strane tamošnjih socijalnih radnica. Ovo nije prvi takav slučaj – dapače, sličnih je bilo i u našoj državi, i to nedavno.

Foto: screenshot

Članovi obitelji Husseina Younesa počeli su se brinuti kad su primijetili masnice i ogrebotine po tijelu 89-godišnjaka, prenosi New York Post. Nakon toga, postavili su u sobu u domu skrivenu kameru koja je zabilježila uzroke ozljeda.

Sporni umirovljenički dom navodno je već dao otkaz socijalnoj radnici koja je dokazano zlostavljala stanara.

“Diži dupe gore”, govori ova žena, vidno veće fizičke snage od njega, umirovljeniku koji se ne može samostalno kretati, na što joj kolegica kaže, “volim kako ga bacaš”.

Ovakvo ponašanje izričito je zabranjeno pravilnikom o tretiranju umirovljenika u domovima za starije, a ovaj slučaj mogao bi uključivati i kršenje zakona, zbog direktnog fizičkog napada na žrtvu koja nema mogućnost obrane.

Sličan slučaj zabilježen je u Hrvatskoj u prosincu prošle godine, kada je u RTL-ovom dnevnom istraživačkom magazinu Potraga izašla priča o privatnom domu u Vukovaru i umirovljenici koju je nećakinja pronašla s hematomima po tijelu. “Ne dom za starije i nemoćne, već mučilište”, rečeno je u emisiji za obiteljski dom za starije i nemoćne Florence, koji su i dvije bivše zaposlenice osudile za nemar prema stanarima, nehigijenske uvjete i davanje krivih lijekova stanarima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap