[VIDEO] Upoznajte najstariju programerku i njezinu mobilnu aplikaciju

Jasmina Grgurić Zanze
21. prosinca 2017.
Novosti
A- A+

Ako sumnjamo u informatička znanja, mogućnosti, ali i sposobnosti starijih osoba, svakako bismo trebali pogledati primjer 82-godišnje Masako Wakamiye, jedne od najstarijih programerki na svijetu koja je razvila aplikaciju za iPhone. A time dokazala da nikad nije kasno, ma koliko se tome smijali.

Masako Wakamiya (Screenshot: Youtube)

Masako Wakamiya, bankarica koja je više od četiri desetljeća odradila u Japanskoj banci, računalom se naučila služiti tek sa 60 godina, da bi dvadeset godina kasnije postala autoricom mobilne aplikacije, točnije igrice za iPhone u kojoj korisnik ima zadatak na pravo mjesto postaviti njezinih 12 tradicijskih lutaka. Na kraju igračima, pri čemu se ciljalo na one nešto starije, iskoči čestitka.

Dokazujući da nikada nije kasno, razvila je aplikaciju “Hinadan” koja nazivom zapravo simbolizira vrstu lutke “hina”, a kako bi napravila nešto što bi bilo zanimljivo starijima, s obzirom da je većina aplikacija namijenjena mlađoj populaciji. Hinadan je tako jedna od prvih japanskih aplikacija posvećenih seniorima. Međutim, ne služi samo za starije generacije. Priču je na svojoj facebook stranici objavila Al Jazeera English.

“Starije osobe jedva koriste aplikacije s igricama zato što im nisu zabavne. Često sam čula takve pritužbe, stoga sam pomislila da bi trebala dizajnirati aplikaciju kako bi se i oni zabavili. Hinadan spada u tradicionalnu kulturu Japana i, unoseći je u igru, mislila sam pomoći mlađem naraštaju da je lakše nauči te prenese idućem. Isprva sam bila zadivljena kada sam vidjela da ono što sam stvorila doista i funkcionira. Simulirala sam ono što sam programirala, vidjevši da se stvari pomiču i govore. Ostala sam impresionirana. Kada radiš na nečemu, imaš osjećaj da si nešto postigao. Najviše to mogu osjetiti dok programiram” – rekla je Masako Wakamiya za Al Jazeeru.

Aplikacija je za sada dostupna samo u Japanu, a preuzeta je čak 42.000 puta. Najstarija programerka razmišlja o stvaranju nove, također za starije osobe, ali i dalje namijenjene mladima u učenju o njihovoj kulturi i tradiciji.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap