[VIDEO] Upoznajte 103-godišnju plesačicu koja još pleše i osmišljava koreografije

Vladimira Paleček
12. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Eileen Kramer nacionalno je blago – naučila je plesati twist uz čuvenog Louisa Armstronga u Parizu te se vratila u rodnu Australiju u 99. godini jer je sanjala da ponovno čuje pjev nasmijanih kukabura i – još uvijek pleše. “Za godine se morate pripremiti, a ja sam se pripremila radeći uvijek nešto kreativno. Trudila sam se ignorirati sve ostalo” – ističe ova inspirativna dama, koja je sa svoje 103 godine možda i najstarija aktivna plesačica i koreografkinja na svijetu.

Eileen Kramer / Foto: screenshot youtube

Rođena 1914. godine u Sydneyu, Eileen Kramer je bila članica prve australske skupine modernog plesa, utjecajnog “Bodenwieser baleta”, te je živjela i plesala svuda po svijetu, od Indije do Pariza, Londona i New Yorka. No ističe kako su najbolje godine njezina života zadnje tri, otkad je navršila 100 godina.

“Za godine se morate pripremiti, a ja sam se pripremila radeći uvijek nešto kreativno. Trudila sam se ignorirati sve ostalo”, ističe ova inspirativna dama.

“U Australiji postoji suvremeni duh koji me zarazio, pa sam u stanju dobiti novu ideju iz starog plesa tako da zasja novim izgledom” – dodaje.

Nedavno je ipak morala prilagoditi tehniku ​​plesanja sjedećem položaju, koristeći izražajne pokrete i geste, kako bi izbjegla probleme s vrtoglavicom.

“Ona ne može skakati okolo kao drugi, no pleše sa istinskom srži onoga što ples jest” – kazuje plesačica i njezina suradnica Sue Healey. “Nevjerojatna je. Ne postoji dan kada ona ne razmišlja o svom sljedećem kreativnom koraku. To je ono što je održava živom, mladenačkom i energičnom” – dodaje.

Foto: screenshot youtube

Prevladavanje izazova

Iako je ova vitalna žena posvetila svoj život kreativnosti, bilo je prepreka koje je morala savladati. Tako je jednom prestala plesati na čitavih 20 godina kako bi se brinula za bolesnog supruga u New Yorku, a kad se odlučila vratiti u Sydney u dobi od 99 godina, dodijeljen joj je smještaj među ljudima koje se smatra riskantnima da postanu beskućnici.

“Mislila sam kako sam ponijela puno novaca, ali su mi rekli ne… Ako potrošite sav svoj novac, čak i uz mirovinu, možda još uvijek nećete imati dovoljno za platiti stanarinu u Sydneyu” – pojašnjava.

Prepoznavši u njoj pravo nacionalno blago, Nacionalni institut za umjetnost i zdravlje postavio ju je za njihova veleposlanika i financijski je podržao da napravi još više posla. Njezina najnovija plesna drama, „Buddhina supruga“, postavljena je u povodu njezina 103. rođendana. Uz to što u njoj pleše ulogu 17-godišnje princeze u koreografiji koju je sama osmislila, ova je prekrasna dama također i sama izradila kostime.

“Znam da ovo zvuči pomalo glupo, ali kada radim kreativan posao još uvijek se osjećam kao djevojčica. Ovo što radim nema veze s godinama, već s osjećajima. Još uvijek volim dobro izgledati i osjećati se dobro, volim biti lijepo odjevena i raditi nešto. Još uvijek volim nositi ruž za usne. Imam još emocija, i dalje me nešto može duboko dirnuti” – dodaje.

Plesači koji plešu uz nju priznaju kako u njoj vide veliku inspiraciju u industriji koja često očekuje da će se ljudi povući i „umiroviti“ u svojim tridesetima.

Foto: screenshot youtube

Oni skupa stvaraju magiju

“Kad vidite 30-godišnjega prelijepog muškarca kako pleše s Eileen, iskustvo je neopisivo; oni skupa stvaraju magiju. Ples je posebno mladenačka aktivnost u očima većine ljudi, a smatram kako mi u Australiji očekujemo da se naši plesači prebrzo povuku. Srećom, kako starimo, sve više i više umjetnika nastavlja raditi. To trebamo proslaviti” – kazuje koreografkinja Sue Healey.

Copy link
Powered by Social Snap