Video o siromašnim umirovljenicima Mostu zabranili prikazati u Sabornici

Jasmina Grgurić Zanze
7. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

Trominutni video koji prikazuje realnu sliku hrvatskih umirovljenika, nudeći rješenje koje bi moglo ublažiti barem jedan od njihovih problema, na svojoj facebook stranici objavio je Most nezavisnih lista. Kako napominju, riječ je o filmu kojeg im nisu dopustili prikazati u Sabornici, pitajući: “Vidite li vi u njemu nešto sporno?” Pa, da vidimo.

Snimak zaslona/FB – Most nezavisnih lista

Film Mosta počinje predstavljanjem Jasne i Ivana, dvoje prosječnih hrvatskih umirovljenika, te iznošenjem podatka kako prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.317 kuna. Imamo više od 1.140.000 umirovljenika, od kojih mirovinu nižu od 500 kuna prima 94.000 građana. Jasna i Ivan zajedno imaju 2.500 kuna mirovine. Kako preživjeti mjesec s tim iznosom? Kada se taj iznos rasporedi na troškove života u gradu, ne ostane im ništa.

Ugradnja solarnih sustava

Uz malenu mirovinu, navode, najveći problem umirovljenika je zima. Naime, više od deset posto kućanstava ne može si priuštiti grijanje. Država stoga pruža pomoć za više od 60.000 energetski ugroženih građana, kroz financiranje ogrjeva u godišnjem iznosu preko 35 milijuna kuna. Pored toga, podijeli oko 120 milijuna kuna u vaučerima od po 200 kuna siromašnim građanima za plaćanje računa struje.

Most stoga pita, hoće li takve mjere pomoći Jasni i Ivanu? Tvrde – NE!

“Kako bi se stvarno pomoglo Jasni i Ivanu, u saborsku proceduru je poslan Zakon o samoopskrbi električnom energijom koji bi potrošače električne energije pretvorio u proizvođače. Po broju sunčanih dana, Hrvatska je u samom vrhu Europe, ali je zato na sramotnom  zadnjem mjestu po pitanju korištenja solarne energije sa svega 0,3 posto od ukupne proizvodnje električne energije. Zakon bi uz ugradnju malih solarnih sustava uključivao i postavljanje malih vjetrenjača. Prilika je to za male obrtnike koji će obavljati posao postavljanja solarnih sustava, a sve to uz drastično pojednostavljenje administrativnih procedura” – pojašnjava u videu Most.

Energetska neovisnost

Smatraju kako bi to uvelike pomoglo umirovljenicima Jasni i Ivanu, kao i kućanstvima s djecom, te otvorilo nova radna mjesta. Ugradnja sustava mikrosolara po kućanstvu košta od 35 do 75 tisuća kuna. No, novac poreznih obveznika koji se potroši na kratkotrajnu pomoć omogućio bi ugradnju mikrosolara u 8.000 energetski siromašnih kućanstava godišnje. Kroz osam godina, u potpunosti se isplaćuje jedan ugrađeni sustav mikrosolara koji na taj način postaje trajno vlasništvo kućanstva. Na taj način i Jasna i Ivan postaju energetski neovisni i besplatno troše struju još minimalno 20 godina, zaključuju.

Također, Most uz sve navedeno ističe kako mikrosolari i ostali obnovljivi sustavi energije ne zagađuju okoliš. Gradnja termoelektrana i ostalih zagađivača postaje tako u potpunosti nepotrebna. Energija iz obnovljivih izvora za građane i poduzetnike usto donosi neovisnost, smanjuje energetsko siromaštvo, podiže konkurentnost i povećava slobodu svakog građanina i poduzetnika. Nadalje, smanjuje se uvoz električne energije, čime se pak povećava nacionalna sigurnost i neovisnost o geopolitičkim kretanjima.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap