[VIDEO] Posljednja preživjela pilotkinja ratnih aviona u dobi od 101 godine poručuje mladim ženama: Nema ljepšeg od igranja s oblacima

Jelena Ratko
9. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Mary Ellis je posljednja preživjela pilotkinja britanskih vojnih aviona modela Spitfire. Tijekom Drugog svjetskog rata nitko nije vjerovao da je sposobna samostalno upravljati avionom. Danas šalje snažnu poruku mladim ženama i poručuje im kako ne postoji ništa što ne mogu učiniti.

Foto: screenshot Facebook.com

“Ne možemo krenuti, čekamo pilota…”

“Ja sam pilot”, rekla sam im. Nisu mi vjerovali. Poslali su dvojicu muškaraca da pretraže avion i uvjere se u to.

Ženski piloti vozili su avione iz tvorničkih pogona u kojima su izrađeni do vojnih baza britanskog RAF-a. Bez obzira na to što nisu direktno sudjelovale u borbi, njihov posao bio je opasan i često su se susretale s vojskom suprotne strane u ratu.

“Pokraj mene pojavio se avion s njemačkim oznakama. O,Bože, pomislila sam. Nikada prije nisam vidjela takvoga. Odmahnula sam rukom u njegovu smjeru. On mi je mahnuo natrag! Bila sam tako prestrašena, rekla sam mu – otiđi, otiđi, makni se. I s vremenom – zaista je to učinio”, prisjeća se umirovljena pilotkinja.

Upravljanje avionima danas se još uvijek smatra muškim poslom, a žena za kormilom zrakoplova neuobičajenom pojavom. U dobi od 101 godine, Mary potiče mlade žene da postanu pilotkinje.

“Gore ste u zraku, sami, i možete činiti što vas je volja. Upravljala sam s 400 Spitfirea, i s vremena na vrijeme, odvela bih jedan gore i igrala se s oblacima što je bilo tako ugodno i divno. Ne mogu vam opisati koliko je to bilo prekrasno”, govori za BBC.

Mary Ellis inspiracija je svim ženama, a hrabrost i snaga koje je pokazala u mladosti danas joj koriste za širenje poruke kojom motivira mlade djevojke na ostvarenje njihovih snova.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap