[VIDEO] Pogledajte ovu očuvanu snimku jedne svadbe u Šestinama 1930. godine

Josip Mihaljević
16. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

YouTube kanal Zagrebački Memento prije godinu dana objavio je video jedne svadbe u zagrebačkim Šestinama, a ona se ovih dana viralno širi po društvenim mrežama. Video je također objavljen u Facebook grupi ‘Zagreb – kakav je bio nekada’ koja sadrži brojne stare fotografije i video zapise zagrebačke prošlosti.  Snimka svadbe datira iz 1930. godine i za svoje prilike je sjajno očuvana.

Foto: Šestinska svadba, 1930. | Youtube screenshot

Zagrebački Memento na youtube-u skuplja rijetko viđene materijale o gradu Zagrebu, odnosno o njegovim poznatim i manje poznatim sudionicima. U ovome videu koji je do sada pogledan gotovo 30 000 puta prikazana je jedna svadba u zagrebačkim Šestinama. Na njemu se vide bogate narodne nošnje i plesovi, a mogu se čuti i stare pjesme. Pojava kamere na ovom slavlju je interesantna i misteriozna, a sudeći po tome koliko su uzvanici gledali direktno u nju potvrđuje njenu rijetkost.

Drugačija vremena

Dugogodišnja tradicija bila je da su djevojke, odnosno “dekle”, “išle zamuž s šeasnejst let”, stoji u opisu videa. Rijeđe su se udavale s 15, a ako se nisu udale do 20. godine života stvar je postajala zabrinjavajuća – “A kaj bi ž njom?! Već je odslužila vojsku.” Njih su tada ženili udovci i siromašni momci, koji su i sami imali smanjenu mogućnost izbora.

U to doba kod djevojaka se cijenila suzdržanost u govoru i ponašanju, a svaki oblik pričljivosti je smatran nepoželjnim. Roditeljski odgoj je imao zadaću djevojku pripremiti da bude prilagodljiva i podložna, a svaki oblik samouvjerenog držanja ili živahnosti je djevojkama otežavao položaj.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap