[VIDEO] Pogledajte govor Milana Tomičića iz Sindikata umirovljenika: “Mirovinska reforma je zavijena velom tajni”

Josip Mihaljević
2. svibnja 2018.
Novosti
A- A+

Na ovogodišnjoj proslavi Međunarodnog praznika rada, u zagrebačkom parku Maksimir održani su tradicionalni govori predstavnika sindikata. Milan Tomičić je zamjenik predsjednice Sindikata umirovljenika Hrvatske i član predsjedništva.

milan tomicic

Foto: Milan Tomičić

Maksimir je za praznik rada posjetilo na desetke tisuća građana, većinom umirovljenika. Kako im je bilo, možete pogledati u fotogaleriji klikom na ovu poveznicu.

“Nas umirovljenike najviše intrigira usklađivanje mirovina”

“Pozdravljam sve nazočne, posebno moje supatnike, umirovljenike”, započeo je Milan Tomičić iz Sindikata umirovljenika Hrvatske. 

“Pred nama je takozvana mirovinska reforma. To je reforma koja je zavijena velom tajni! Tek tu i tamo iz ministarstva rada kapne na kapaljku neka informacija – što će biti sadržaj te reforme… Ono što je kapnulo je vrlo loše. Kapnulo je ovo što su kolege rekle, da će se morati raditi do 67. godine, kapnulo je i to da se treba povećati mirovinski drugi stup.

(…) Nas umirovljenike, najviše zanima i intrigira takozvano usklađivanje mirovina. Sad ste desetoga travnja dobili 0,94% na vaše visoke mirovine pa znate otprilike šta ste promrsili ili glasno opsovali onoga tko vam je to stavio na vaš tekući račun.” Milan Tomičić

“Permanentno zakidanje umirovljenika kroz usklađivanje datira još od 1999. godine kad je do današnjeg dana zakinuto 13,49% umirovljenicima u odnosu na plaću. Pa sad sebe zamislite s 13,49% više mirovine. I ono što bi išo redovnim usklađivanjem. Vlastodršci se hvale – da je prošla godina, 2017., bila najbolja po usklađivanju – notorna neistina, neću reći laž. Radi se o tome da su plaće ukupno porasle  2017. godine za 5,30%, a da je mirovina porasla za 2,86%. Kada saberemo sve te odnose, onda je jasno da se radi o permanentnoj, perfidnoj, usuđujem se reći – krađi umirovljenika!

Sjećam se dobro da sam kao član Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe bio uvjeravan od strane nadležnog ministra koji je u to doba bio (ministar Mirando Mrsić), uvjeravan kako se na umirovljenike nikad više neće primijeniti formula usklađivanja koja neće pratiti plaće. Nažalost, permanentno se krade umirovljenike. Mogao bi još mnogo toga reći, ali vrijeme ne dozvoljava.” Milan Tomičić

Doduše, dodao je kako mirovina i starost imaju svojih dobrih strana, samo što ih se on nije mogao nijedne sjetiti.

Podsjećamo, Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata su 1. svibnja održali

prosvjed pod nazivom “Za reforme za ljude“. Od vladajućih su tražili ovih šest stvari: pravedne plaće i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javan zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javnu upravu, te vraćanje povjerenja građana u institucije, kao i promjenu odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje – Europu za građane.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap