Veterinarska stanica umirovljenici izgubila mačka Tigrana. Moraju joj isplatiti odštetu!

Jasmina Grgurić Zanze
20. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Zamislite da kućnog ljubimca ostavite u sigurnim i stručnim rukama, a on se izgubi? Upravo to se dogodilo umirovljenici Zlatici. Veterinarskoj stanici u Križevcima na čuvanje je povjerila svog mačka Tigrana jer je hitno morala otputovati, no mačak je nestao. Slučaj je završio na sudu, a neutješnoj vlasnici “krivci” moraju isplatiti odštetu.

Ilustracija: Unsplash

Gotovo 20.000 kuna umirovljenici Zlatici T. iz Svetog Ivana Žabna isplatiti mora Veterinarska stanica u Križevcima jer su joj izgubili mačka Tigrana. Odluka je to Općinskog suda u Bjelovaru koji je ovih dana donio nepravomoćnu presudu.

Naknada za mačka, ali i duševne boli

Naime, vlasnica im je svog mačka povjerila na čuvanje u prosincu 2015. godine, jer je morala hitno otputovati u Njemačku. Kućnog ljubimca nije mogla povesti sa sobom pa je odlučila ostaviti ga u sigurnim i stručnim rukama. No, iz Veterinarske stanice javili su joj da je Tigran nestao 4. siječnja 2016. godine. Zlatica je nakon početnog šoka podigla privatnu tužbu i kao naknadu tražila 7.000 kuna. Osim toga, tvrdila je i da zbog gubitka mačka ne može spavati, da joj je narušeno zdravstveno stanje te da često plače pa je za pretrpljene duševne boli tražila još 6.000 kuna.

Kako joj je suprug bolestan i često je po bolnicama, a ona je starija osoba, umirovljenica, liječnici su joj savjetovali da nabavi kućnog ljubimca. Poslušala ih je i mačka nabavila 2009. godine u Njemačkoj.

I dalje ne zna što se dogodilo s njezinim Tigranom

"Osam stvari o starenju koje sam naučila od svog starog mačka"

Iz Veterinarske stanice su u odgovoru na tužbu naveli da su isključivo radi isprike te osjećaja moralne odgovornosti, kao i radi očuvanja svog ugleda, tužiteljici odmah na početku ponudili 7.000 kuna, iako su, tvrde, bili svjesni da navedeni iznos ne predstavlja niti tržišnu niti afektivnu vrijednost izgubljenog mačka. Također su ustvrdili kako su tužiteljici ponudili pronaći drugog mačka sličnih obilježja kojeg bi čipirali, kastrirali i cijepili na svoj trošak, ali je vlasnica mačka to odbila, navodi Bjelovar.live.

Predložili su sudu da se tužbeni zahtjev odbije u cijelosti pod obrazloženjem da za tužiteljicu nije nastala ni materijalna, a niti nematerijalna šteta. Nakon što je saslušao svjedoke i iskaz psihijatrijskog vještaka, sud je nakon izvođenja svih dokaza odlučio da Veterinarska stanica vlasnici nestalog ljubimca mora isplatiti 10 tisuća kuna naknade s kamatama te podmiriti sudske troškove u iznosu nešto većem od 6.000 kuna.

Premda je dobila spor, neutješna vlasnica i dalje nije doznala kako je njen voljeni ljubimac samo tako mogao nestati iz Veterinarske stanice.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap