Veliki trgovački lanac već započeo s dvojnim iskazivanjem cijena, evo kako to izgleda

Matej Markovinović
14. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

Hrvatska uvodi euro 1. siječnja sljedeće godine, a dvojno iskazivanje cijena postaje obveza za gotovo sve od 5. rujna ove godine. Konzum je, doduše, već započeo s iskazivanjem cijena svojih artikala u eurima i kunama, kako bi se kupci još prije mogli priviknuti na nadolazeću valutu. Donosimo prikaz kako to izgleda na policama, a kako na računu.

Foto: Unsplash

Službeni ulazak Hrvatske u eurozonu nedavno je potvrđen, kada je određeno i da će Hrvati za jedan euro trebati izdvojiti točno 7.53450 kuna. Kako bi se potrošači zaštitili i navikli na novu valutu, dvojno iskazivanje cijena u eurima i kunama bit će obavezno za gotovo sve 5. rujna ove godine.

Ipak, kupci velikog trgovačkog lanca, Konzuma, već mogu primijetiti cijenu iskazanu u eurima i kunama na policama, ali i na računu.

Foto: mirovina.hr

Tako smo, primjerice, za čokoladne napolitanke platili 13,99 kuna ili 1,86 eura, dok smo Corny Big čokoladni prutić “ugrabili” na popustu od 4 kune, odnosno 0,53 eura, pa smo ga platili 6,99 kuna ili 0,93 eura.

Nadalje, krekeri od sezama koštali su nas 6,49 kuna, točnije 0,86 eura, a voda od pola litre bila je 5,99 kuna ili 0,80 eura. Za ta četiri artikla, platili smo 33,46 kune, što je u eurima točno 4,44 eura. Povratna naknada za plastičnu ambalažu je 50 lipa, odnosno 0,07 eura.

Foto: mirovina.hr

Iako će za neke kupce dvojno iskazivanje cijena biti pomalo zbunjujuće, ono je upravo napravljeno kako bi se svi lakše privikli na nadolazeću promjenu. Ako vas, pak, zanima koliko će iznositi pojedine mirovine u eurima, provjerite naš tekst na sljedećoj poveznici.

euro
Donosimo izračun: Evo koliko će iznositi mirovina u eurima
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap