Veliki prosvjedi umirovljenika u Iranu: “Dosta je laži, nećemo više glasati za vas!”

Josip Mihaljević
11. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Umirovljenici diljem Irana redovito prosvjeduju već dva mjeseca. Osim što nekima mirovine kasne s isplatom, ujedinjeno u preko dvadesetak gradova prosvjeduju protiv aktualne vlasti i traže veće mirovine jer im ove trenutačne ozbiljno nagriza divljajuća inflacija.

prosvjed iran

Foto: Youtube screenshot

Iranski umirovljenici muku muče već nekoliko mjeseci. Kasne im mirovine, a i dosta im je siromaštva pa se organiziraju i od veljače su u dvadesetak gradova održali devet koordiniranih prosvjeda, vičući slogane protiv vlade, piše ncr-iran.org.

“Dosta je laži, nećemo više glasati za vas”, “Vaše prijetnje i represija više nisu efektivne”, “Nema pravde”, “Prestanite lagati narod”, “Ispraznili ste nam tanjure, mi ćemo napuniti ulice” su neki od slogana kojima se vode umirovljenici koji traže svoja prava.

Politička situacija u Iranu iznimno je napeta, a čak i ovi prosvjedi umirovljenika su kap u moru nepovjerenja prema režimu na vlasti. U Iranu postoji trend ogromne inflacije pa ljudima novci koje imaju iz dana u dan vrijede sve manje. Dok je inflacija u zapadnom svijetu na razini od 1-2 posto godišnje, u Iranu je u 2019. dosegla čak 41 posto.

“Novac koji imaju svaki dan se smanjuje. Ako ne nađemo rješenje, čeka nas velika šteta. Osjećaj opresije među ljudima koji su izgubili životnu ušteđevinu i divljajuća inflacija se ne može ignorirati. Ljudi će reagirati”, upozorio je član parlamenta Ahmad Alireza.

Iran je nedavno, u 2019., imao goleme prosvjede koji su uzdrmali vlast do temelja. Sada im prijeti novi val prosvjeda koji bi se vrlo lako mogao proširiti zemljom, a u takvoj situaciji teško da će doći do poboljšanja ekonomske situacije za umirovljenike.

Iran ima mirovinski sustav u kojemu mirovina ovisi o zanimanju, piše financialtribune.com. Tako bivši državni službenici imaju prosječne mirovine oko 1.100 kuna, umirovljeni vojnici oko 1.260 kuna, poljoprivrednici oko 570 kuna, dok većina umirovljenih radnika po raznim zanimanjima prima tek 816 kuna mirovine.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap