Veća rekonstrukcija Vlade do 30. svibnja? Spominje se ovih sedam ministara

Josip Mihaljević
28. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Nakon uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata dva aktualna člana Vlade su pod istragama. Oporba je tada bila poprilično glasna oko prijevremenih izbora, ali ta je ideja s obzirom na globalna događanja pala u plan. Ipak, afere se nižu pa je moguće da ćemo kroz nekoliko mjeseci imati rekonstrukciju Vlade. I koalicijski partneri su za tu opciju, a spominje se čak sedam ministara.

aladrović

Foto: Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskog sustava | Mirovina.hr

Više izvora iz vladajuće koalicije potvrdilo je za Jutarnji list kako je premijer Andrej Plenković prelomio i kako se do kraja svibnja planira ići u širu rekonstrukciju Vlade. Kada je uhićen bivši ministar Darko Horvat, istraga je sa sobom povukla još dvojicu članova Vlade, Aladrovića i Miloševića, a oporba je tada bila poprilično glasna oko opcije prijevremenih izbora. Iz Vlade su odmah javili kako do toga neće doći, ali bi zbog novih afera ili gafova ipak mogli aktivirati opciju šire rekonstrukcije Vlade i raskrstiti s ministrima i ministricama koji predstavljaju teret.

Sedam spornih fotelja

Josip Alardović
Procurile poruke, evo kako je Aladrović zapošljavao: "Ne brini, bit će riješeno"

Najnoviji događaj koji je potresao Vladu jest slučaj ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak koja je priznala da je primala strašne prijetnje u kontekstu obavljanja svoje dužnosti, a da o tomu nije obavijestila niti premijera niti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića.

Izvor iz vladajuće koalicije otkrio je koja su to imena koja bi kroz nekoliko mjeseci, između Uskrsa i Dana državnosti (30. svibnja) izgubiti fotelju. Osim spomenute ministrice Tramišak, tu je i “pogubljena” ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar obrane Mario Banožić koji ne ulijeva povjerenje u situaciji pada drona na glavni grad Hrvatske, a i Milanoviću služi kao laka meta za napade na Vladu. Spominje se mogućnost da na njegovu fotelju dođe ministar branitelja Tomo Medved. Fotelja nije sigurna ni ministru zdravstva Viliju Berošu koji se posljednjih mjesec dana ne pojavljuje često u javnosti, a nikako da predstavit nužnu reformu zdravstva za što mu je zapravo direktan zadatak od Plenkovića.

Nadalje, Vladu bi mogao napustiti i  ministar gospodarstva Tomislav Ćorić, kao i očiti dvojac pod istragom Aladrović i Milošević.

Koalicijski partneri podržavaju osvježenje u Vladi

Iako ministri i članovi Vlade o rekonstrukciji ne otkrivaju previše, koalicijski partneri su javno podržali takvu ideju. Primjerice, Radimir Čačić iz Reformista je uvjeren da će do nje doći:

stariji
Umirovljenici, imate li vremeplov? Evo kako Vlada gleda na povećanje mirovina

“Ne ulazeći, naravno, u to jesu li Aladrović i Milošević krivi ili ne, objektivno je da teret tih istraga stavlja premijera u poziciju da ide u rekonstrukciju Vlade. To uopće nije sporno ni upitno. Osim toga, u javnosti postoje još neke otvorene teme i može se pretpostaviti da još neka ministarska mjesta mogu biti predmet rekonstrukcije Vlade”, kazao je Čačić za Jutarnji list.

I šef HSLS-a Dario Hrebak ne bi imao ništa protiv:

“Kao ozbiljna stranka smatramo da Hrvatskoj ne trebaju novi izbori zbog svega što se događa u svijetu, kao i u domaćem gospodarstvu. Ali, to ne znači da se unutar vladajuće većine nećemo zalagati za određena osvježenja u Vladi. Mislim da bi bilo dobro to učiniti”, kazao je Hrebak za Jutarnji list.

 

Veća rekonstrukcija Vlade do 30. svibnja? Spominje se ovih sedam ministara
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap