Užas u susjedstvu: Tinejdžerica na praksi u domu za starije zlostavljala dementnu i nepokretnu ženu

Milan Dalmacija
8. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Učenica je na praksi tijekom ljetnih praznika dementnu i nepokretnu ženu vukla za kosu i nos, tjerala ju da vrišti i naglim pokretima pomicala njena invalidska kolica. Sve je to snimila i objavila na TikToku, a snimka je na kraju uz ucjenu došla do uprave Doma za starije u slovenskom Trebnju, ali i tamošnje policije.

Nasilje nad starijima | Unsplash

Nasilje nad starijima | Unsplash

Učenica tinejdžerske dobi je na praksi tijekom ljetnih praznika u Domu za starije osobe u slovenskom gradiću Trebnju zlostavljala dementnu i nepokretnu korisnicu doma, pritom sve snimajući i objavljujući na društvenoj mreži TikTok. Sukus je to zbivanja koja su potresla Sloveniju do te mjere da su morali reagirati ministar za solidarnu sutrašnjicu, Simon Maljevac te premijer Robert Golob.

Na snimkama koje je djevojka snimila vidi se kako bespomoćnu ženu vuče za kosu i nos, tjera je da vrišti te joj plešući naglo pomiče invalidska kolica. RTV Slovenija, koja je izvijestila o ovom slučaju, navodi kako nesretna žena nema rodbine.

– Reagirat ćemo i odmah provesti sve potrebne postupke koji će biti potrebni da se stvar riješi na pravi način i u najboljem interesu naših korisnika, poručila je ravnateljica Doma, Petra Kušar Stojakovič, dodavši da je već pokrenut unutarnji nadzor te pružena sva psihološka i zdravstvena njega zlostavljanoj korisnici.

Pokušaj iznude

Nasilje nad starijima | Unsplash
Nasilje nad starijima: "Osobe koje su više izložene nasilju, manje spremne da ga prijave"

No, tu nije kraj. Uprava Doma je bila obaviještena o spornim snimkama nasilja još 1. rujna. No, anonimni pošiljatelj pokušao je iznuditi novac u zamjenu za to da snimke obriše, što je odmah prijavljeno policiji.

Zanimljivo, u istom domu radi i majka zlostavljačice, koja je navodno vrlo pažljiva i omiljena među korisnicima doma. Praksa se inače provodi pod budnim nadzorom zaposlenika Doma, što bi značilo da bi unutarnji nadzor, a vjerojatno i policijska istraga, mogla obuhvatiti još osoba.

Reagirali ministar i premijer

Ministar za solidarnu sutrašnjicu Simon Maljevac oštro je osudio ovaj čin nasilja te dodao kako je ministarstvo od Doma zatražilo da odmah zaštititi žrtvu i pruži joj svu potrebnu skrb te da poduzme odgovarajuće mjere protiv nasilnice. Dodao je kako je žrtvi pružena sva pomoć, a tinejdžerica je prijavljena nadležnim tijelima. Uz to, Maljevac očekuje rezultate unutarnjeg nadzora doma u Trebnju, ali i uspostavljanje edukacije zaposlenika u socijalnoj skrbi o prevenciji nasilja.

Premijer Robert Golob je, pak, na društvenoj mreži X (bivši Twitter, op.a.) poručio da društvo mora zaštiti starije osobe i posvetiti im posebnu pozornost jer zaslužuju dostojnu starost.

– Starije osobe, posebice one koje se više ne mogu brinuti same o sebi, jedna su od najosjetljivijih društvenih skupina pa je svako nasilje nad njima nedopustivo. Zajedno se moramo suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje. Budimo zajednica temeljena na solidarnosti i međugeneracijskoj povezanosti, poručio je premijer Golob.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap