Ako Ustavni sud prihvati njegovu tužbu, preko 800.000 građana dobit će 10,5 posto veće mirovine!

Josip Mihaljević
19. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Bivši saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika ponovno je pitanje “pokradenih mirovina” poslao na Ustavni sud. Šemper tvrdi da je oštećeno čak 823 tisuće umirovljenika prilikom izračuna prve “aktualne vrijednosti mirovine” iz 1998. godine!

željko šemper

Foto: Željko Šemper | Youtube screenshot

Prije dvadeset godina u Hrvatskoj dogodila se velika reforma mirovinskog sustava. Bivši saborski zastupnik Željko Šemper i dalje tvrdi da su tada umirovljenici koji su otišli u mirovinu od 1. siječnja 1999. godine pokradeni, piše vecernji.hr.

Prihvati li Ustavni sud njegovu tužbu, država će morati povećati mirovine 10,5 posto za građane koji su u mirovinu otišli nakon 1. siječnja ’99. godine, a njih je oko 823 tisuće!

“Očekivao sam da će Vlada u sadašnjoj mirovinskoj reformi ispraviti nepravdu, ali nije, pa sam predao tužbu. Bolje ikad nego ikad”, prokomentirao je Šemper za Večernji list.

Problem seže u sredinu 90-ih godina, za vrijeme stabilizacijskog programa Nikice Valentića i Borislava Škegre. Umirovljenici su tada već jednom pobijedili državu na sudu, koja im u periodu između ’93. i ’98. godine nije usklađivala mirovine u skladu sa zakonom. Presuda je stigla 1998. godine, a sud je državi naložio da se dug mora namiriti – Vlada je tada uvela 100 kuna dodatka uvećanog za šest posto od isplaćene mirovine.

Te iste godine Vlada je krenula u veliku reformu mirovinskog sustava kada je uveden drugi stup, staž se počeo računati prema cijelom radnom vijeku, a penalizacija je postala trajna.

Ustavni sud je već jednom stao na stranu umirovljenika, hoće li opet?

Umirovljenici su godinama upozoravali na taj problem, a Šemper je 10. prosinca ove godine u priču ponovno uključio i Ustavni sud.

Prema zakonu iz ’98., mirovina se i danas računa kao umnožak godina staža i “aktualne vrijednosti mirovine”, koja se onda izračunava za svakog pojedinog umirovljenika prema njegovoj plaći.

Šemper problematizira prvi izračun aktualne vrijednosti mirovine, koja je određena na 35,16 kuna. No, u nju nije uračunata prva pobjeda umirovljenika, odnosno da se prilikom određivanja aktualne vrijednosti mirovine nije uračunao dodatak iz prve ustavne tužbe i isplaćene odštete. Šemper tvrdi da su mirovine između ’98. i ’99. godine trebale biti otprilike iste, a pokazalo se da su ove novije čak 31 posto niže od onih mirovina koje su određene ’98. 

Drugim riječima, Šemper želi da se korigira prvi izračun aktualne vrijednosti mirovine, a to bi danas značilo da će svi umirovljenici koji su u mirovinu odlazili nakon 1. siječnja 1999. godine dobiti 10,5 posto veću mirovinu!

“Kristalno je jasno da su novi umirovljenici pokradeni. Aktualnu vrijednost mirovina trebalo je povećati 10,5 posto”, tvrdi Šemper za Večernji.

Ako Ustavni sud prihvati njegovu tužbu, preko 800.000 građana dobit će 10,5 posto veće mirovine!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap