Uskoro će na pola radnog vremena u lokalnoj samoupravi moći raditi i umirovljenici do 67. godine

Ana Kanazir
14. lipnja 2024.
Novosti
A- A+

Na drugoj sjednici Hrvatskog sabora jučer se raspravljalo o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi. Predložena je tako i mogućnost prijema u službu na pola radnog vremena korisnika starosne mirovine koji ima do 67 godina. Do sada je ovo bilo moguće samo za umirovljenike do navršene 65. godine, a cilj je ublažiti posljedice nedostatka zaposlenika.

Starija ženska osoba sjedi za stolom uz laptop i papire

Rad u uredu | Foto: Pexels, RDNE Stock project

Umirovljenika koji rade na pola radnog vremena je krajem travnja bilo gotovo 30.000 korisnika, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, o čemu smo pisali i ovdje. Novost je da će u lokalnoj samoupravi sada moći raditi umirovljenici do 67 godina, umjesto dosadašnjih 65 godina.

Umirovljenici su sve traženija radna snaga | Pexels
Radi oko 30.000 umirovljenika: Najviše ih je u trgovini, a jedan lanac ih posebno traži

Popunjavanje radnih mjesta

Umirovljenici rade na raznim radnim mjestima, pri čemu ih je najviše zaposleno u trgovini, a slijede prerada, stručne djelatnosti, administracija i građevina. Tako je krajem travnja radilo 29.791 korisnika prijevremene, starosne, obiteljske, vojne i braniteljske mirovine. Ipak, novost je da će sada korisnici starosne mirovine koji imaju manje od 67 godina moći na pola radnog vremena raditi i u službi lokalne samouprave. Njima se mirovina u ovom slučaju ne obustavlja.

Prijedlog su pozdravili vladajući, ali i saborska oporba. U ovome vide priliku za rješavanje problema nedostatka zaposlenika.

– Ovim propisom bi se ublažile posljedice nemogućnosti popunjavanja radnih mjesta u upravnim tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, istaknuo je državni tajnik Sanjin Rukavina.

Dvije godine više za rad

Treba napomenuti kako su do sada prema Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi mogle raditi osobe i umirovljenici sve dok nisu navršile 65 godina života i 20 godina mirovinskog staža.

– Ako je riječ o umirovljeniku mlađem od 65 godina života, takva osoba se može primiti u službu na određeno vrijeme, ali samo na temelju provedenog oglasa za prijam u službu. Ako je riječ o umirovljeniku koji ima više od 65 godina života, mišljenja smo da se takav službenik ne može primiti u službu jer je to, sukladno članku 115 razlog za prestanak službe po sili zakona, piše na stranici Ministarstva pravosuđa, uprave i digitalne transformacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap