Upozorenje meteorologa: Jučer je bio samo uvod, poslijepodne kreće vrhunac nevremena

Josip Mihaljević
4. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Prije malo više od tjedan dana jaka kiša napravila je popriličnu štetu u Zagrebu, dijelovi grada su bili pod vodom. Pred nama je nova jaka oluja, upozoravaju meteorolozi, koji tvrde da je jučerašnje nevrijeme bilo tek uvod u ono što nas čeka ovo poslijepodne.

zagreb poplava

Foto: Youtube screenshot

Jučer je snažno nevrijeme pogodilo dijelove Hrvatske, a meteorolozi upozoravaju da je jučerašnja oluja tek uvod u onu koja nas čeka danas, piše Telegram.hr.

Prije malo više od tjedan dana jedna takva snažna oluja napravila je kaos u Zagrebu, dijelovi grada su bili pod vodom. Na pitanje hoće li nevrijeme takvih razmjera doći i danas, odgovaraju meteorolozi Ana Bago Tomac s Nove TV i Dorian Ribarić s RTL-a.

Kažu kako će vrhunac doći danas, iza 15 sati. Očekuju obilnu kišu koja će padati cijelo poslijepodne i tijekom noći.

“Danas popodne i noćas past će najveća količina kiše. Očekuju se najjače oluje, bit će i udara bure i to će prilično spustiti temperaturu. Ovo što je bilo u ponedjeljak i sinoć tek je uvertira u pravu promjenu vremena”, kaže Tomac.

Bago Tomac dodaje kako će opet pasti puno kiše u malo vremena, a bura će na Jadranu puhati i preko 120 kilometara na sat. Isto tako, kiša bi trebala sutra padati u Kninu na 25. obljetnici Oluje.

Temperature zraka će pasti, tako da sutra na kontinentu možemo očekivati od 20 do 22 stupnja, a na moru od 25 do 27 Celzijevih stupnjeva.

Moguće poplave?

Ribarić kaže kako smo zapravo u dugotrajnijoj promjeni vremena i da to nije ništa čudno za kolovoz:

“Stvorila se jedna ciklona iznad naših krajeva i ona će na vrijeme djelovati sve do vikenda. Glavnina kiše će past danas i u srijedu, posebno u noći na srijedu. Moguće su ponovno bujične poplave, a najpogođenije bi trebalo biti područje Siska i Karlovca, te Posavina”, kazao je Ribarić.

U četvrtak će se situacija na moru smiriti, a manje kiše se očekuju u unutrašnjosti. Konačno smirivanje vremena se očekuje tek u petak kada bi se temperature trebale stabilizirati između 30 i 32 stupnja.

“Od petka se vraćamo stabilnijem vremenu, ali ne više tako vrućem kakav je bio ovaj toplinski val iza nas”, zaključila je Bago Tomac.

Što kaže DHMZ?

I na službenim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda piše da nas očekuje promjenljivo i nestabilno vrijeme.

“Povremeno će biti kiše i pljuskova s grmljavinom koji mjestimice mogu biti jače izraženi praćeni obilnijom oborinom. Na kopnu će zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno i jako jugo i jugozapadnjak,  a krajem dana na sjevernom dijelu zapuhat će bura”, prognozira DHMZ.

Što se tiče meteoropata, danas i sutra im neće biti lako, ali stvari se nakon toga popravljaju.

“Zahlađenje će mnogima biti ugodno nakon niza vrućih dana. No, naglost njegova nastupa može kod najosjetljivijih kroničnih bolesnika biti previše stresna za organizam, a popratna povećana naoblaka može nepovoljno utjecati na raspoloženje kod meteoropata”, prognoziraju za utorak.

I u srijedu će biometeorološke prilike biti nepovoljne cijelog dana u većem dijelu zemlje. Moguće su glavobolje, nesanice, smanjena koncentracija i slabiji radni učinak. Veće poteškoće mogu očekivati ljudi s plućnim i krvožilnim bolestima.

 

 

Upozorenje meteorologa: Jučer je bio samo uvod, poslijepodne kreće vrhunac nevremena
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap