Umro poznati slovenski glumac Radko Polič u 80-toj godini života

Ana Kanazir
16. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Slovenski glumac je prošli mjesec navršio 80 godina, a vijest o smrti je među prvima na Twitteru potvrdio glumac Ljubljanskog kazališta, Saša Tabaković, kao i Udruženje dramskih umjetnika Slovenije na Facebooku. Ovaj nagrađivani glumac je glumio u brojnim popularnim filmovima, ali i u kazalištima diljem regije.

radko polič

Radko Polič | foto: Screenshot Youtube

Glumio je u više od 100 kazališnih predstava. Osim u kazalištu, glumio je i u brojnim filmovima. Za svoj rad je dobio jedno od najvećih priznanja u Sloveniji ,,Borštinkov prsten“, a dobitnik je i brojnih drugih nagrada. Iz spomenutog Udruženja su napisali i kako je najviše dramskih uloga ostvario u slovenskim kazalištima.

Gdje je sve glumio Radko Polič?

Radko Polič – Rac je rođen 1942. godine u Črnomlju, a prvu filmsku ulogu je dobio 1961. godine, dok je u ljeto 1965. godine diplomirao dramu i umjetnički govor na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Od tada je glumio u brojnim filmovima i kazališnim ostvarenjima. Bio je jedan od najcjenjenijih filmskih glumaca kako u Sloveniji, tako i u zemljama bivše Jugoslavije.

-Polič je ostavio neizbrisiv trag na kazalištu u Sloveniji. Popis uloga koje je igrao, a po kojima će ga pamtiti publika, dugačak je i neprocjenjiv. Poštivali su ga i u Sloveniji i u bivšoj Jugoslaviji, reklo je Udruženje dramskih umjetnika Slovenije.

Publika ga se najviše sjeća po ulogama nacističkih oficira u klasicima poput “Partizanske eskadrile” i “Balkan ekspresa”. Zapaženu ulogu ostvario je i u filmu “Idealist” iz 1976. godine, a za nju je dobio i Zlatnu arenu za najbolju glavnu mušku ulogu. U hrvatskoj kinematografiji glumio je u filmovima “Crveni i crni” (1985.). Nakon što se Hrvatska osamostalila, igrao je u filmovima “Je li jasno, prijatelju?” (2000.), “Libertas” (2006.) i “Noćni brodovi” (2012.).

Od poznatog glumca se oprostio i hrvatski glumac Rade Šerbedžija u objavi na svojem Facebook profilu

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap