Umro pisac i polemičar Igor Mandić: “Dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom”

Jasmina Grgurić Zanze
14. ožujka 2022.
Novosti
A- A+

Pisac, književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar Igor Mandić preminuo je u 83. godini života. Vijest o smrti Mandića jučer je navečer na Facebooku objavio njegov prijatelj, esejist Velimir Visković. Kako je napisao, Mandić je godinama imao probleme sa srcem.

Igor Mandić (Snimak zaslona/Youtube/NU2)

Pisac Igor Mandić preminuo je u 83. godini života. Vijest o njegovoj smrti šokirala je mnoge, a dirljivim i vrlo osobnim riječima objavio ju je jučer navečer esejist Velimir Visković na Facebooku. Mandićeva supruga Slavica javila mu je da je njegov prijatelj Igor umro predvečer oko 18 i 30 sati.

Sluteći kraj naručio je školjke i šampanjac

“Već godinama je imao srčane probleme, zadnje dvije godine Slavica i on su se pred koronom povukli u svoj stan u Ulici grada Mainza, nismo se viđali, povremeno bismo se čuli telefonom. Slavica kaže da je imao jako napornu noć, slabo je spavao, ali vjerojatno sluteći kraj naručio je baš otmjen ručak s gratiniranim školjkama (Saint Jacques) i šampanjcem. Popodne mu je pozlilo, završio je u bolnici Sveti Duh.

Gasio se , ali bio je priseban; Slavicu je medicinska sestra pitala koliko Igor ima godina, na što je ona rekla osamdeset i dvije, a Igor je iz druge sobe dobacio: – Osamdeset i tri! (Iako mu je rođendan tek u studenom…)

Dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom, pisao kritike za Jutarnji praktično do zadnjeg dana; otišao gosparski, bez mrcvarenja, uz birano jelo i dobru kapljicu. Ne razdvajajući se do zadnjeg trena od svoje Slavice.

Opraštajući se od tebe ovom na brzinu sročenom nekrološkom glosom, donosim fotku tebe i žene s kojom si proveo više od pola stoljeća. Snimio sam to za vrijeme jednog zajedničkog putovanja u Beograd na Sajam knjiga, zastali smo na ručku, bila je to riba, fiš, s tobom se uvijek dobro jelo.

Adio, dragi moj” – napisao je Visković.

Kao autor i urednik obilježio hrvatsko novinstvo

Igor Mandić bio je pisac, književni kritičar, esejist, kolumnist i polemičar. Ostavio je trag u hrvatskom novinarstvu radeći u Vjesniku kao autor i urednik, a kasnije kao glavni urednik. Početkom 90-ih kulturološke komentare pisao je za Slobodnu Dalmaciju, a potom je djelovao kao slobodni umjetnik. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike.

Rođen je 20. studenog 1939. godine u Šibeniku. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je 1963. godine završio studij komparativne književnosti. Suprugu Slavicu je upoznao šezdesetih godina kada je nakon odslužene vojske došao studirati u Zagreb. S njom je proveo više od 50 godina. On i supruga su imali kćer Adu, koja je preminula u Baselu 2004. godine.

“Kakvi novci, kakvi bakrači, pokopat će me tako i onako”

Mandić je bio erudit u punom smislu te riječi, a iza sebe je ostavio opus s više od 30 objavljenih knjiga. Dobitnik je nagrade Hrvatskog novinarskog društva za životno djelo 2005. godine.

“Ispričavam se što nisam umro ranije! 16 godina sam uplaćivao novce za svoj pogreb, al’ na kraju sam sve podigao i počastio se odličnim biftekom i vinom. Kakvi novci, kakvi bakrači, pokopat će me tako i onako” – eto to nam je zadnji put kada smo se vidjeli rekao Igor Mandić, objavilo je danas uredništvo emisije Nedjeljom u 2.

Umro pisac i polemičar Igor Mandić: “Dragi moj prijatelju, živio si i otišao sa stilom”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap